Nelojalna konkurencija: Putem “crnog tržišta” u TK se godišnje uveze 5.000 polovnih automobila!

by admin
| 6:02
0502-_juzna_magistrala1
  •  
  •  
  •  
  •  

“Uvoz i prodaja rabljenih automobila-neovlaštena trgovina i zloupotrebe”, radni je naslov javne rasprave koju je organizovalo Ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja Vlade TK uz sudjelovanje Udruženja ovlaštenih prodajno-servisnih društava motornih vozila, predstavnika MUP-a TK, tržišne i saobraćajne inspekcije, carine i Regionalnog ureda za indirektno oporezivanje.

U uvodnom obraćanju sudionicima javne rasprave, ministar Trgovine, turizma i saobraćaja, Aziz Čačković je rekao da je Ministarstvo odlučno da poduzme sve mjere u suzbijanju nelegalnog prometa uvoznih rabljenih automobila kako bi zaštitilo od nelojalne konkurencije ovlaštene trgovačke i servisne auto-kuće ali i potrošače.

-U uređenje ovog segmenta trgovine moraju se uključiti svi subjekti društvene kontrole. Na području Tuzlanskog kantona je prošle godine uvezeno oko 10.000 polovnih automobila od kojih je “na crnom tržištu” završilo bar polovina. Na taj su način štete pretrpjeli legalni uvoznici ali i budžeti jer nelegalni trgovci ne plaćaju nikakve obaveze prema društvu. I kupci tih automobila su oštećeni jer se podešavaju brojčanici na kilometr-satu, a ne dobiju se nikakve garancije – istakao je ministar Čačković.

Tokom rasprave je ukazano i na nedostatke zakonske regulative u ovoj vrsti trgovine te je pokrenuta inicijativa da resorni federalni ministar posebnim pravilnikom dopune zakonske praznine.

Takođe, zatražen je i veći angažman radnika MUP-a i inspekcija na suzbijanju nelegalne trgovine rabljenih automobila.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.