Mogućnosti poslovanja putem web portala – šansa za armiju nezaposlenih žurnalista!?

by admin
| 17:18
2803_okrugli_stol

“Mogućnosti poslovanja putem web portala” bio je naziv okruglog stola koji je održan jučer na Univerzitetu u Tuzli, a u organizaciji US Alumni u BiH.

Učešće su uzeli Doc.dr.sc.Enes Osmančević, predsjednik US Alumni u BiH, Emina Ahmetović, regionalni koordinator Asocijacije US Alumni, Denim Rahmanović, urednik portala Vidiportal.ba, Adis Jašarević, urednik portala TIP.ba, prof.dr. Izudin Kešetović, redovni profesor Ekonomskog fakulteta u Tuzli i kolumnista portala Vidiportal.ba.

O društvenim naporima u sferi kreiranja projekata ekonomskog razvoja i zapošljavanja Emina Ahmetović je istakla da je rast nezaposlenosti poprimio zabrinjavajuće razmjere na području Tuzlanskog kantona.

Uvidom u bosanskohercegovačku privrednu realnost nameće se potreba afirmisanja poduzetništva, te je potrebno iznalaziti alternativu i mehanizme za efikasnije i kvalitetnije projekte zapošljavanja. Preko stotinu diplomiranih žurnalista je trenutno na evidenciji Biroa za zapošljavanje TK-a.

Prof.Osmančević je govorio o novinarima na berzi rada, nesamostalnosti novinarske profesije, te izazovima sa kojima se suočavaju mladi novinari po okončanju studija žurnalistike. S tim u vezi on je naglasio potrebu stvaranja bogatijeg tržišta medija, izgradnji “brenda” u novinarstvu i očuvanju integriteta ličnosti, te iznio svoj stav da se novinari vrlo često nalaze na procjepu i u nezavidnoj situaciji kada završe fakultet.

Adis Jašarević glavni i odgovorni urednik portala TIP.ba, je stava da treba rizikovati, raditi za sebe i organizovati vrijeme efikasno sa ciljem balansiranja objektivnosti – koju je veoma teško postići uporedo sa profitabilnošću uz ekonomske i političke pritiske koji dolaze iz okruženja.

O pokretanju web portala, mogućnostima finansiranja, raskolu izmedju ovog posla i podilaženja različitim utjecajnim opcijama govorio je Denim Rahmanović, urednik Vidiportal.ba.

U raspravi na okruglom stolu učestvovali su nezaposleni novinari, studenti završnih godina Odsjeka žurnalistike, te predstavnici medijskih kuća i novinari.

Okrugli sto je bio prilika da se učesnici upoznaju sa predstojećim aktivnostima u okviru projekta Jačanje dijaloga u susretu izazovima održivosti implementiranog uz podršku US Alumni Mini Grant Programa i podržanog posredstvom Ambasade SAD-a u BiH –saopšteno je između ostalog u informaciji organizatora.

(TI) Foto: Okruglom stolu prisustvovali studenti i nezaposleni diplomirani žurnalisti