Narodno pozorište Tuzla slavi 63. rođendan: Sve je počelo predstavom„Običan čovek“

by admin
| 9:30
2603_pozoriste
  •  
  •  
  •  
  •  

Narodno pozorište Tuzla osnovano je kao državna institucija kulture 1949. godine. Iste godine, 30. marta izvedena je prva premijera „Običan čovek“ Branislava Nušića u režiji Radoslava Zoranovića, pa se taj dan obilježava kao rođendan Narodnog pozorišta Tuzla.

Ove godine, u okviru proslave 63. rođendana, Narodno pozorište Tuzla će tuzlanskoj publici predstaviti četiri svoje nagrađivane predstave iz proteklog perioda.

Četverodnevno slavlje započinje 27. marta koji se u cijelom svijetu obilježava kao Svjetski dan pozorišta i tada će izvesti svoju najdugovječniju predstavu, urenebesnu komediju Predstava “Hamleta u selu Mrduša Donja” Ive Brešana u režiji Mustafe Nadarevića.

Sa ovom predstavom NP Tuzla je 2006. godine na Prvom međunarodnom festivalu mediteranskih teatara „Purgatorije“ u Tivtu osvojilo nagradu za najbolju predstavu festivala.

Predstava „Helverova noć“ Ingmara Villqista izvešće se u srijedu – 28. marta. Režiju za ovu predstavu potpisuje Remira Osmanović koja i igra u ovoj predstavi zajedno sa Nedimom Malkočevićem, koji je na „Kikindskom pozorišnom festivalu malih scena 2011“ dobio nagradu za najboljeg glumca festivala.

Treći dan (četvrtak – 29. mart) rođendanskog slavlja izvest će se predstava „Iza kulisa“ Majkla Frejna u režiji Jovice Pavića. Narodno pozorište Tuzla je sa ovom predstavom na 29. Pozorišnim igrama u Jajcu 2010, osvojilo nagradu publike, a glumci Elvira Aljukić i Midhat Kušljugić dobili su nagradu za najbolja glumačka ostvarenja, a Ivana Perkunić je dobila nagradu za najbolju mladu glumicu ovog festivala.

Za kraj, petak – 30. mart, na sam rođendan, kako to i priliči, Narodno pozorište Tuzla izvešće svoju najnagrađivaniju predstavu u protekloj deceniji „Malograđansku svadbu“ Bertolta Brechta u režiji Jovice Pavića.

Sa ovom predstavom Narodno pozorište Tuzla je 2008 godine na 27. Pozorišnim igrama u Jajcu osvojilo sve što se moglo osvojiti: veliku plaketu grada Jajca za najbolju predstavu u cjelini, nagradu za najbolju režiju, najbolju scenografiju, najbolju kostimografiju i nagradu za najbolje glumačko ostvarenje koja je pripala cijelom ansamblu.

Iste godine na Međunarodnom festivalu autorske poetike u Mostaru ansambl predstave je dobio nagradu za visoku razinu glumačkog umijeća, a u Osijeku 2010. godine na manifestaciji „Osiječko ljeto kulture 2010“ Narodnom pozorištu Tuzla je dodijeljena nagrada s poveljom za izvedbu predstave.

Sve predstave počinju u 19,30 sati i Narodno pozorište Tuzla poziva svoje sugrađane da svojim prisustvom uveličaju obilježavanje ovog značajanog datuma u istoriji grada Tuzle i Pozorišta.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.