Muftijstvo tuzlansko upozorava: Proces povratka Bošnjaka u RS je potpuno obustavljen!

by admin
| 9:02
muftk1703
  •  
  •  
  •  
  •  

Na redovnoj sjednici Savjeta muftije tuzlanskog, održanoj prije nekoliko dana, razmatrani su godišnji izvještaji glavnih imama o stanju vjerskog života u medžlisima na području ovo muftijstva, koji se prostiru duž sjeveroistoče Bosne, uključujući Tuzlanski kanton, Posavski kanton i sedam općina u Republici Srpskoj.

U okviru razmatranja pomenutih izvještaja otvorena su i pitanja značajna za vjerski život, kao i problemi sa kojima se susreće Islamska zajednica i muslimani u ovom području. Ovom prilikom, konstatirano je da je proces povratka Bošnjaka-muslimana na područje RS-a u potpunosti obustavljen.

Kao aktivni učesnik u stvaranju uslova održivog povratka, Islamska zajednica izražava svoje nezadovoljstvo ovim poražavajućim podacima.

– Apeliramo na sve, koji imaju nadležnost i obavezu, da ovo pitanje ne marginaliziraju, skrećući pažnju na trivijalne političke teme, prikrivajući na taj način narasle socijalne, ekonomske i druge probleme. Bošnjačkoj populaciji na području RS-a prijeti potpuni fizički nestanak, a kojem je prethodio gubitak političkog uticaja, izazvan nemarom i sebičnošću političkih lidera. Savjet muftije tuzlanskog poziva sve muslimane da ostanu posvećeni vrijednostima Islama, humaniteta, tolerancije i suživota sa drugima, pridonoseći zajedničkom dobru i miru u Bosni i Hercegovini.

Savjet muftije tuzlanskog upoznaje javnost da se navršava 150 godina od progona muslimana iz Kneževine Srbije, te da će sjećanje na ove događaje Islamska zajednica evocirati naučnim skupom i prigodnim kulturnim manifestacijama.

Islamska zajednica se zahvalila i svim džematlijama koji svojim radom doprinose njenom boljitku i dostojanstvu našeg naroda, stoji u saopćenju za javnost Savjeta tuzlanskog muftije.

(TI) / Foto: Husein ef. Kavazović, muftija tuzlanski

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.