Iz štampe izašla publikacija „Stari i umjetnički zanati u BiH“ autora Mehmeda Pargana

by admin
| 10:00
2103_publikacija
  •  
  •  
  •  
  •  

U okviru aktivnosti Udruženje obrtnika „Stari i umjetnički zanati“ Tuzla, ovih dana iz štampe je izašla publikacija „Stari i umjetnički zanati u Bosni i Hercegovini“ autora Mehmeda Pargana, čiji je izdavač „Hamidović“.

Svoje prvo predstavljanje publikacija će imati u četvrtak, 22. marta 2012. godine na Sajmu „GAST 2012“ u  Splitu.

Kako je u uvodu publikacije napisao autor Mehmed Pargan naučno-tehnološka revolucija kojom je obilježeno dvadeseto stoljeće dovela je u Bosni i Hercegovini, kao i u svijetu do gašenja i odumiranja brojnih zanata. Zanatski rad zamijenile su manufakture, tvornice, automatizirana, pa čak i robotizirana proizvodnja. Istina zakašnjeli tehnološki dolazak revolucije u BiH, za razliku od razvijenih zemalja imao je „dobre“ strane, jer je neke zanate očuvao do danas. Neki su zauvijek otišli u nepovrat.

Prva decenija novog milenija obilježena je potrebom i intencijom brojnih neovisnih grupa, uz simboličnu, ali ipak važnu podršku države, i nesebičnu podršku međunarodnih institucija, da sačuvaju postojeće zanate i pokušaju oživjeti odumrle – istakao je Pargan, te dodao da je i ovaj napor, kreiranja izdanja o starim i umjetničkim zanatima i zanatlijama Tuzlanske regije, ali u povijesnom i administrativno-teritorijalnom kontekstu cijele Bosne i Hercegovine, pokušaj davanja jednog takvog doprinosa.

Pripremi ove knjige prethodilo je ospežno i dugotrajno istraživanje redakcije koja je radila na prikupljanu potrebnih podataka, a pod uredničkom plicom Rasima Hamidovića. Cilj je bio napraviti publikaciju koja će sadražavati informativno-edukativni sadržaj, imena i adresa zanatlija koji još uvijek egzistiraju na području Tuzlanske regije.

Publikacija je objavljena uz finansijsku podršku USAID-Sida FIRMA projekt BiH, Ministarstva razvoja i poduzetništva Tuzlanskog kantona, Općine Tuzla i Obrtničke komore TK.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.