Civilna zaštita TK-a upozorava: Oprezno sa vatrom, za dva dana preko 100 požara!

by admin
| 11:20
1803_pozar
  •  
  •  
  •  
  •  

Zbog pojave velikog broja požara na području Tuzlanskog kantona, Kantonalna uprava za civilnu zaštitu Tuzla uputila je upozorenje javnosti za poduzimanje preventivnih mjera.

Naime, 16. marta na području Tuzlanskog kantona vatrogasci su imali 38, a tokom 17. marta do 16 sati čak 67 intervencija.

Radi se uglavnom o požarima niskog rastinja i šumskim požarima.

Kantonalna uprava civilne zaštite Tuzla upozorava fizičke i pravne osobe da se strogo pridržavaju svih propisanih preventivnih mjera kod spaljivanja korova, suhe trave, lišća poljoprivrednih i drugih otpadaka, kao i prigodom loženja vatre na otvorenom prostoru.

– Nositelji zaštite od požara (organi uprave, institucije, pravni subjekti i građani) trebaju poduzeti sve preventivne mjere propisane planovima zaštite od požara.

Vlasnici ili korisnici šuma, kao i organi uprave nadležni za šume i šumsko zemljište, trebaju poduzeti sve mjere propisane zakonskim i podzakonskim aktima iz oblasti šumarstva.

Nadležni inspekcijski organi trebaju, u okviru inspekcijskog nadzora, provoditi sve mjere propisane zakonskim i podzakonskim aktima iz oblasti šumarstva i zaštite od požara –  priopćeno je iz kantonalne uprave civilne zaštite Tuzla.

(TI/ agencije) / Foto: Ilustracija

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.