Tuzla: Sutra premijera filma “Stupica nevidljivog djeteta”

by admin
| 13:04

Film “Stupica nevidljivog djeteta” reditelja Šemsudina Gegića, potresna životna priča dvadesettrogodišnjeg Alena Muhića kojeg je majka, žrtva silovanja iz Foče, odmah nakon rođenja ostavila u ratnoj bolnici u Goraždu, premijerno će sutra biti prikazan tuzlanskoj publici u Bosanskom kulturnom centru.

 

Film je bh. premijeru zabilježio u Goraždu, a Tuzla je drugi grad u kojem se prikazuje.

“Stupica nevidljivog djeteta” nastavak je kratkog ostvarenja “Dječak iz ratnog filma” snimljenog prije 11 godina pod palicom istog redatelja, gdje je prvi put otvorena tabu tema o djeci silovanih majki u proteklom ratu u BiH.

Reditelj filma Šemsudin Gegić istaknuo je na današnjoj konferenciji za medije u Tuzli da je film početno sniman u formi kratkog dokumentarno-igranog filma, ali je razvijanjem priče odlučeno snimiti igrani film.

– Prema Frojdovoj teoriji, u svakom od nas postoji dvostruki šetač, što je i Alen Muhić, biće koje hoda s dva bića u sebi. Tokom pripreme filma mi je rekao da postoji određena nelagoda i strah s eventualnim susretom u traganju za biološkim roditeljima – kazao je Gegić.

Naglašava da film nikome “ne ubada prst u oko”, niti koga  proziva, nikoga nacionalistički ne određuje. Ovo je, smatra Gegić, u punom smislu film kao umjetnost koja je napravljena na dokumentu, film doživljaja, a ne optuživanja.

Reditelj podvlači da je život “preuzeo rediteljsku palicu” u ovom filmu koji mu je najteže ostvarenje u toku 35 godina profesionalne karijere.

– Prvi put u filmu se pokazuju dokumenti koji argumentovano govore o zloupotrebi presude Alenovog biološkog oca. On je za zločin silovanja Alenove majke osuđen na pet i po godina, a na obnovljenom procesu nakon godinu i po je oslobođen, a zašto – pogledajte u filmu – poručio je Gegić.

Alen Muhić navodi da je jako iznenađen pozitivnim rezultatima  filma, te da se nije nadao tolikoj medijskoj pažnji.

– Sebe nazivam dječakom u potrazi za roditeljima, sinom silovane majke. Nakon prikazivanja filma u Goraždu u roku od nepuna 24 sata desio se šok, a u isto vrijeme i sreća, javila se moja biološka majka – istaknuo je.

Muhić se nada će njegov biološki otac biti ponovo procesuiran u sudu.

Glumac koji je u filmu utjelovio Muhića, Armin Omerović naglašava da se ovo ostvarenje razlikuje od svih koje je do sada radio. Smatra da je film umjetnički poseban, školski napravljen te stilistički zanimljiv.

Producent filma je Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu, a rađen je u saradnji s Bosanskom medijskom grupom.

(TI/Bportal.ba)