Vladu TK razočarao Sindikat solidarnosti: Možete nas mijenjati i „rušiti“ samo demokratskim sredstvima

by admin
| 10:58

Vlada Tuzlanskog kantona je neprijatno iznenađena nivoom bahatosti i nepoštivanja institucija sistema, koju su svojim gestama protestanti predvođeni Sindikatom solidarnosti pokazali u petak 1. maja ove godine. Cilj je ovaj saziv Vlade Tuzlanskog kantona prikazati u negativnom svjetlu, iako Premijer i članovi Vlade od prvog dana svog mandata aktivno i neprestano rade na iznalaženju sistemskih, zakonitih i realno mogućih rješenja za stanje u privredi – navodi se na početku saopštenja za javnost Odjeljenja za informisanje Vlade TK.

Posebno zabrinjava spremnost Sakiba Kopića da manipulacijom i izvrtanjem činjenica dođu do podrške. Naime, vrlo dobro su upoznati da je pravo na „bijeli hljeb“ u Tuzlanskom kantonu ukinuto, a da ovo pravo niti jedan od trenutnih ministara nije nikada koristio.

Razočarenje je time veće, kada se uzme u obzir da je Vlada Tuzlanskog kantona u proteklom periodu jasno i svojim primjerima i uštedama koje čini, pokazala da se prema javnom novcu odnosi krajnje štedljivo i domaćinski. Između ostalog, ovaj saziv Vlade ne želi javnim novcem-novcem svih građana „gasiti socijalne požare“ i kupovati socijalni mir, što se stalnim protestima konstantno traži.

Od svog imenovanja Vlada je u svakodnevnom dijalogu sa Vladom i Premijerom Federacije BiH, legalnim i legitimnim predstavnicima Saveza samostalnih sindikata BiH kao krovnim, te granskim sindikatima, pokušavajući zajedničkim snagama, kroz institucije sistema, riješiti probleme koji su se gomilali 20-tak godina unazad. U stvaranju tih problema ovaj saziv Vlade nije učestvovao i ne može ih riještiti za 2 mjeseca. Ipak, već smo na tragu sistemskih rješenja za nekoliko privrednih društava. Primjer da smo na dobrom putu je odobren proces konsolidacije u Fabrici namještaja Konjuh.

Sve ovo ukazuje na istinsku opredjeljenost Vlade da pomogne radnicima i privrednim društvima koja imaju perspektivu. U onim privrednim društvima, koja duži niz godina konstantno bilježe negativne rezultate i gomilaju obaveze, moramo adekvatno zbrinuti radnike, a privredna društva riješiti kroz stečaj.

Ovim putem želimo pozvati sve nadležne institucije da aktivnije rade na ispitivanju i procesuiranju krivičnih djela i prekršaja iz oblasti privrednog kriminala, a posebno ukoliko je do toga došlo u privatizaciji ili odmah poslije nje. Pozivamo ih i da posebnu ažurnost pokažu i u procesuiranju pojedinaca koji su malverzacijama i krađama opreme i repromaterijala dodatno uništavali firme u kojima su zaposleni, a o čemu postoje evidencije.

Također, pozivamo ih i da ispitaju i procesuiraju ulogu i aktivnosti grupa i pojedinaca koje su učestvovale u događajima od 7. i 8. februara 2014. godine.

Pozivamo građane da objektivno sagledaju situaciju u kojoj se nalazi naš kanton i nepristrasno ocijene aktivnosti koje provodi Vlada na konsolidaciji cjelokupnog stanja u Tuzlanskom kantonu, za razliku od nekih sindikalnih vođa, koji već 15 godina „rješavaju“ probleme nezaposlenih radnika ostvarujući time samo ličnu korist. Jedini rezultat njehovih aktivnosti je produbljivanje agonije i dalje usložnjavanje situacije, ali i narušavanje imidža Tuzlanskog kantona. Sve ovo direktno dovodi do nepovjerenja potencijalnih i odlaska trenutnih investitora. Dalja posljedica je smanjenje proizvodnih kapaciteta, a time i ugrožavanje postojećih radnih mjesta.

Na kraju, obzirom da je Sakib Kopić, na protestima prizivao scenarij od 7. i 8. februara prošle godine, poručujemo da se Vlada može mijenjati i „rušiti“ samo demokratskim sredstvima u Skupštini Tuzlanskog kantona, te da ukoliko to žele postanu politički aktivisti i na izborima izmjere podršku koju uživaju. Svaki drugi pokušaji rušenja državnog uređenja su neustavni i nezakoniti. Na takve pokušaje Vlada će znati adekvatno odgovoriti i time spriječiti bezvlašće i obezbijediti vladavinu prava.

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.