Zaštita okoliša: Tuzlafarm instalira postrojenje za zbrinjavanje medicinkog otpada!

by admin
| 8:55
1603_prezentacija
  •  
  •  
  •  
  •  

U Ministarstvu zdravstva Tuzlanskog kantona, jučer je u organizaciji firme Tuzlafarm održana prezentacija o rješavanju problema medicinskog otpada, gdje je ova firma predstavila rješenje ovog problema.

U cilju što efikasnije zaštite i unapređenja životne sredine, ova kompanija će u bliskoj budućnosti instalirati postrojenje za tretman medicinskog otpada, koji sam po sebi predstavlja veliki ekološki problem, pogotovo u našoj zemlji.

Prema preliminarnim procjenama, količina medicinskog otpada koja nastaje u zdravstvenim ustanovama u BiH iznosi od 10.000 do 15.000 tona, od čega se 77,36 posto ovog otpada odlaže na komunalnim deponijama.

Tehnološki postupak postrojenja za tretman medicinskog otpada koji će instalirati Tuzlafarm je baziran na uređaju visoke tehnološke sigurnosti namjenjenom obradi infektivnog medicinskog otpada raznih vrsta, oblika i dimenzija.

Postrojenje je siguran sistem koji u procesu rada ne upotrebljava hemikalije ili zračenje. Proizveden je u skladu sa evropskim propisima o rukovanju infektivnim medicinskim otpadom, za koje posjeduje i potrebne certifikate.

U Tuzlafarmu vjeruju da će ovakav način rješavanja problema medicinskog otpada veoma doprinijeti poboljšanju kvalitete života i okoliša, te da će se primjenjivati kako na Tuzlanskom kantonu tako i na širem području Bosne i Hercegovine.

Prezentaciji su prisustvovali predstavnici Ministarstva zdravstva TK, kao i direktori svih Domova zdravlja sa područja Tuzlanskog kantona.

(TI) Foto: Prezentacija novog potrojenja Tuzlafarma

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.