Ministrica obrazovanja sa članovima Sindikata OKI: Smanjenje plata nije hir, nego stvarna potreba!

by admin
| 6:36
0803_sindikat
  •  
  •  
  •  
  •  

S ciljem otvaranja socijalnog dijaloga Ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona jučer se susrela sa predstavnicima Samostalnog sindikata obrazovanja, kulture i informisanja TK-a.

Tema razgovora bio je nacrt Budžeta Tuzlanskog kantona za 2012. godinu, kojim je predviđeno smanjivanje plaća svim budžetskim korisnicima u iznosu od 6,5 posto, a zbog čega je u većini osnovnih i srednjih škola na području Tuzlanskog kantona od ponedjeljka u toku generalni štrajk.

Predstavnici sindikata danas su, osim prezentiranja teške ekonomsko – socijalne situacije nastavnika i profesora, predstavnicima Ministarstva izložili i više konstruktivnih prijedloga.

– Predlažemo da se topli obrok isplaćuje u skladu sa Zakonom, a to znači njegovo povećanje sa trenutnih 7 na 8 KM, a obzirom da razumijemo tešu situaciju u Budžetu Tuzlanskog kantona i ukoliko određena umanjenja budu neophodna, predlažemo da se ta umanjenja izvrše na osnovu diferencirane stope, odnosno skale pri čemu bi se prema visini primanja povećavao i stepen odbitka – istakao predsjednik Sindikata mr. sc. Munib Efendić i te dodao da bi to bilo moralno i pošteno da oni koji imaju najveća primanja snose i najveći teret štednje.

Ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona prof. dr. Nađa Avdibašić Vukadinović je sa svojim saradnicima predstavnike sindikata upoznala sa Nacrtom Budžeta, ali i trenutnim stanjem u Budžetu, te još jednom istakla da prijedlog smanjenja plata nije urađen iz hira, nego iz stvarne potrebe, a nije isključeno i da ćemo u slučaju poboljšanja dinamike priliva u Budžet Tuzlanskog kantona sa sindikatima razgovarati o promjenama u drugom pravcu, i dodala „svjesni smo da plate u obrazovanju treba popravljati, a ne smanjivati, ali ove mjere su nužno zlo, a za neke druge stavke u Budžetu iz resora ovog ministarstva predložena su umanjenja i do 20 posto.

Na kraju još jednom je akcentiran stav Ministarstva da se u što skorije vrijeme nastavi sa izvođenjem nastave u školama, kako učenici ne bi bili oštećeni, a da Pregovarački tim Vlade Tuzlanskog kantona i predstavnici sindikata pokušaju u narednom periodu kroz dijalog doći do rješenja koja će biti prihvatljiva za obje strane – navodi u informaciji Vlade TK-a.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.