Klinika za očne bolesti UKC Tuzla: Prvi puta implantirana torična intraokularna leća!

by admin
| 10:37
0703_ukc
  •  
  •  
  •  
  •  

U skladu sa stalnim inovacijama u Klinici za očne bolesti JZU Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, danas, je po prvi puta implantirana torična intraokularna leća nakon operativnog rješavanja katarakte.

Ovim zahvatom otvoren je put primjene refraktivne hirurgije na Klinici za očne bolesti UKC Tuzla kojom se osim operacije katarakte pacijentima ujedno koriguje visoka nepravilna zakrivljenosti rožnice.

. U urađenom operativnom zahvatu riječ je o pacijentu koji je pored zamućene leće oka imao i visoku refraktivnu grešku na rožnici, koja je na granici između visokog astigmatizma rožnice i keratokonusa. Nakon operacije komplikovane katarakte pacijentu smo implantirali toričnu intraokularnu leću sa kojom je pacijentu korigovana refraktivna greška na rožnici u visini od šest dioptrija cilindra – rekao je doc.dr. Vahid Jusufović direktor Klinike za očne bolesti.

Tim koji je uradio zahvat pored doc. dr. Vahida Jusufovića činili su: dr.Zlatko Mušanović,mr.med.sc. i dr. Jasmin Zvorničanin, te instrumentari: Zumra Brkić, Danica Džambić, Sanela Zečević, Edin Altumbabić i Selma Zombić.

Prema riječima doc.dr. Vahida Jusufovića ovakvi operativni zahvati spadaju u sam vrh savremene hirurgije katarakte i liječenja ovog čestog oboljenja očiju.

Podaci svjetskih studija navode da se oko 8 posto populacije pacijenata kod kojih je neophodno izvršiti operaciju katarakte smatara pogodnim kandatima za ugradnju torične intraokulatrne leće.

Podršku razvoju refraktivne hirurgije oka na Klinici za očne bolesti pružila je farmaceutska kompanija ALCON.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.