Grad Tuzla: Prošlogodišnji deficit u budžetu manji od očekivanog

by admin
| 16:45

Deficit u budžetu općine/grada Tuzle za period 1. januara do 31. decembra 2014. godine u iznosu od oko 332.000 KM manji je od očekivanog, iako je u prošloj godini područje Tuzle zadesila prirodna nesreća ogromnih razmjera te požar na administrativnoj zgradi Općine Tuzla.

Ovo je konstatirano na sjednici Gradskog vijeća Grada Tuzle, koje je usvojilo Godišnji izvještaj o izvršenju budžeta općine/grada Tuzla za prošlu godinu.

Također, usvojeni su i Izvještaj o korištenju sredstava tekuće rezerve za prošlu godinu te Izvještaj o izvršenju budžeta Grada Tuzla za period 1. januara do 31. maja ove godine.

S obzirom da je usljed prirodne nesreće veliki broj građana ostao bez svojih domova, njih 139, zaključeno je da je neophodno činiti dalje napore na iznalaženju sredstava za pomoć građanima.

Osim pomoći donatora, obezbjeđenja raspoloživih budžetskih sredstava, lokacija i dozvola, potrebno je, kako je zaključeno, sagledati da li postoje mogućnosti i uzimanja kredita za osiguranje smještaja za ugroženo stanovništvo.

Gradsko vijeće Grada Tuzla zatražilo je od Vlade Tuzlanskog kantona da sredstva od ekoloških naknada u iznosu od 3.024.000 KM, ostvarena sudskim putem protiv JP Elektroprivrede BiH – Termoelektrane Tuzla, uplati sukladno Odluci Vlade i ugovora između Grada Tuzle i Vlade TK.

Zatraženo je i od Ministarstva za rad i socijalnu politiku TK da realizira ranije pokrenutu incijativu o izradi socijalne karte građana na području ovog kantona, koja bi uključivala i socijalnu kartu građana grada Tuzle, saopćeno je iz Gradskog vijeća Grada Tuzle.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.