Dvije decenije nezavisne države Bosne i Hercegovine: Sretan Dan nezavisnosti!

by admin
| 0:01
0103_dan_nezavisnosti

Prije 20. godina, na današnji dan, u BiH, tada jednoj od republika SFRJ, održan je referendum na kojem je blizu 64 posto građana naže zemlje, pripadnika svih naroda koji žive na ovim prostorima, odlučilo se za suverenu, nezavisnu, samostalnu i cjelovitu Bosnu i Hercegovinu.

Referendum za nezavisnost BiH nadgledali su posmatrači OSCE-a i, tadašnje, Evropske zajednice.

Evropska zajednica je na zasjedanju u Luksemburgu priznala SRBiH kao nezavisnu i suverenu državu u međunarodno priznatim granicama, a Komisija je odlučila da priznanje važi retroaktivno, od 6. marta 1992. godine, kada su oficijelno proglašeni rezultati referenduma.

Na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija 22. maja 1992. godine BiH je postala i članica Ujedinjenih naroda.

Skupština Republike Bosne i Hercegovine u Sarajevu je, 28. februara 1995. godine, donijela odluku, kojom je 1. mart proglašen Danom Nezavisnosti Bosne i Hercegovine, koji se ne slavi na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine.

Veliki praznik za BIH u Tuzli je prikladnim programima obilježen jučer, a dio aktivnosti o kojima ćemo Vas izvještavati bit će organizovan i danas.

Redakcija Tuzlainfo portala svim čitateljima, koji Bosnu i Hercegovinu smatraju svojom domovinom, želi sretan Dan nezavisnosti!

(TI)