SSS BiH: ˝Ne novom Zakonu o radu˝!

by admin
| 6:55

Proširena sjednica Glavnog odbora Saveza samostalnih sindikata održana je jučer u Tuzli povodom 1. maja, Međunarodnog praznika rada.

Intoniranjem državne himne ispred prostorija Saveza samostalnog sindikata Tuzlanskog kantona počeo je simboličan program, tokom kojeg su se obratili predstavnici sindikata iz cijele BiH.

Sindikalci su na demonstrativan način obilježili praznik rada.
Bilo je to okupljanje mirnog upozorenja povodom najave o mogućim izmjenama Zakona o radu.

Sindikalci su danas iz Tuzle poslali poruku da neće dozvoliti donošenje zakona o radu na štetu radnika.

Predsjednica Sindikata hemije i nemetala BiH Kata Iveljić poručila je da je cilj okupljanja poslati poruku svim institucijama vlasti da su radnici jedinstveni u jednome, a to je sprječavanje smanjenja radničkih prava ili ukidanja kolektivnih ugovora.

– Naša poruka na Dan rada je da nam ne treba Međunarodni monetarni fond, trebaju nam radna mjesta i fabrike, mi smo sposobni da proizvodimo novu vrijednost, ne da nas zadužuju – kazala je ona.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Ismet Bajramović naglasio je da je proširena sjednica Saveza samostalnih sindikata održana povodom borbe za prava radnika, u skladu s čim je i današnji mirni protest.

– Danas šaljemo poruku onima koji predlažu novi zakon o radu, da nećemo dozvoliti da se bez Sindikata donese taj zakon, koji umanjuje prava radnika – istaknuo je Bajramović.

(TI/Fena)