Uz prvomajski uranak: Radni i neradni narode, sretan ti „Praznik hlada“!

by admin
| 6:38

Iako je broj nezaposlenih već premašio 540 hiljada, u Bosni i Hercegovini će 1. maj, kao i prethodnih godina, proteći bez većih organizovanih protesta i uz neizostavne masovne prvomajske teferiče.

Ovogodišnji praznik rada, u Bosni i Hercegovini se po malo čemu razlikuje od onih iz prošlih godina. Stoga, uz male korekcije vezane za broj zaposlenih, uz današnji dan prenosimo jedan od već objavljenih prvomajskih tekstova Tuzlaino portala. Nešto novo teško je reći:

Međunarodni praznik rada, koji svoje korijene, po kojem će se kasnije obilježavati, vuče još sa kraja  19. vijeka, kada su se američki radnici borili za zakon koji će im radni dan ograničiti na osam sati, na ovim prostorima je već odavno dobio druge konotacije.

Tradicija obilježavanja ovog praznika u ex-jugoslovenskim vremenima kada su radnici zaštićeni svim mogućim pravima modernog doba, 1. maj uz  manje bitne popratne programe, većinom koristili za teferiče, jednim dijelom je sačuvana i  danas. I to onim manje važnim, ali narodu slađim.

Dan kada je država odredila da se ne radi, dan kada  na kratko može odahnuti i većina  od 648.000 Bosanaca i Hercegovaca koji imaju sreću da rade, sada već  tradicionalno se obilježava  kako drugačije nego uz roštilj i odbojku. Manji dio onih, od tih  648.00 sretnika u današnjem slučaju, 1. maj provede na  Jadranu, dok tradicija obilježavanja današnjeg dana u bh. okvirima neće zaobići niti na stotine hiljada onih koji čekaju šansu da postanu radni ljudi.

Da ne zagore ćevapčići ili da previše ne porumeni jagnje na ražnju pazit će i oni koji ne rade, oni koji rade a platu ne primaju mjesecima, oni koji sa strepnjom iščekuju hoće li im radni ugovori biti produženi, oni što su sretni što rade pa makar to bilo i po 15 sati dnevno… Svi će danas biti u „tom filmu“ i ne razmišljajući da su 1. maj nekada obilježavani radničkim paradama i demonstracijama.

Razloge za protest bi imali svi, osim šačice onih koji dobro žive i u ovim vremenima, zahvaljući pripadnosti podobnoj političkoj stranci, ostavštinama ratnog profiterstva i tajkunstva, te ruku na srce još manjoj šačici onih koji poštenim radom sebi danas obezbjeđuju pristojnu egzistenciju.

Ali svi bi oni, to jest mi, te proteste ostavili za neki drugi dan. Ovaj današnji već odavno za to i ne služi. Danas se radujemo porodičnim okupljanjima, drugarskim sijelima, rođacima koji su specijalno za produženi vikenda došli iz još uvijek nedostižne Evropske unije, provedenim satima u prirodi. Danas pozdravljamo buđenje prirode, koje nas asocira da se nekada i ovo društvo mora produditi iz dugogodišnje letargije, nakon čega ćemo opet ovako proslavljati prve majeve, ali sa znatno većim brojem onih koji danas ne rade zato što je praznik, a ne što nisu radili niti danima ranije.

Stoga, radni i neradni narode, sretan ti roštilj i odbojka! Sretan ti 1. maj, sretan ti „Praznik hlada“!

(Tuzlainfo)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.