Tvrdnje stručnjaka: Tuzlanski kanton najugroženiji od poplava i klizišta!

by admin
| 11:54
2206popl
  •  
  •  
  •  
  •  

Ako se naglo počne topiti snijeg, mogli bismo se suočiti sa strahovitim posljedicama –  katastrofalnim poplavama i pokretanjem klizišta, rekao je za “Dnevni avaz” šef Odsjeka za sigurnost i pomoć pri Rudarsko-geološko-građevinskom fakultetu u Tuzli Abduselam Adilović.

Kako je naveo Adilović, šteta koja bi nastala, ako se ovo dogodi, bila bi nesaglediva.

– Područja poput Posavine, sliva rijeke Neretve ili Trebišnjice direktno će biti ugrožena ako se snijeg naglo otopi. Tu se nalaze rijeke s velikim slivovima, prvenstveno Sava i Neretva, koje imaju mnogo pritoka, tako da bi, ako izađu iz korita i poplave okolno zemljište, moglo biti zaista velike štete. Orašje je tu najkritičnije – rekao je Adilović.

Prema njegovim riječima, postoji još jedna, možda čak i veća opasnost od poplava.

– Ako to prouzroči pokretanje klizišta, situacija zaista može postati apokaliptična. Uzmite u obzir da samo na širem području Tuzle postoje stotine veoma opasnih klizišta. Geološka struktura na tom području takva je da dolazi do brzog odvajanja kliznog zemljišta od svoje podloge – navodi Adilović.

Kako je istakao Adilović, Tuzlanski kanton jedno je od najkritičnijih područja i zbog toga što je tu i veliko slivno područje.

– Ovdje se nalazi nekoliko stotina hiljada hektara što gravitira prema rijekama Solini i Jali. Budući da bacamo mnogo smeća u te rijeke, onda kada dođe bujica, stvori se čep od smeća u koritu, zbog čega voda ne može otjecati i izlazi iz korita. Ako se to dogodi, sigurno neće biti ugrožena samo Tuzla nego i Lukavac, Gračanica i sva okolna sela – ističe Adilović.

Adilović je naglasio da uz poplave nezaobilazno idu i veliki ekološki problemi.

– Najgore će biti ako dođe do zagađenja pitkih voda, za šta je veoma velika vjerovatnoća. Ovo će se sigurno dogoditi ako dođe do podizanja nivoa podzemnih voda i miješanja s fekalnim vodama. To je onda velika opasnost za širenje raznih zaraza – ističe Adilović.

TI/ Dnevni avaz / Foto: Arhiv Tuzlainfo.ba

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.