Saopštenje Općine Tuzla: Mijo Krešić se kasno sjetio provala u bukinjsku kapelu!

by admin
| 13:31
opcina_tuzla

Najstrožije osuđujemo vandalski čin napada na katoličku kapelu u tuzlanskom naselju Bukinje – navodi se u današnjem saopštenju Općine Tuzla koje prenosimo u cjelosti.

Ne iznenađuje nas saopštenje predsjednika Županijskog odbora HDZ BiH Soli, gospodina Krešića, a u vezi sa još jednim, sedamnaestim po redu obijanjem katoličke kapele u Bukinju. Taj i svaki vandalski čin obijanja katoličkog, pravoslavnog ili muslimanskog objekta treba oštro osuditi i efikasno spriječiti.

Iznenađuje jedino to što se Mijo Krešić, dojučerašnji doministar sigurnosti BiH oglasio tek sada, kad više ne obavlja tu dužnost, a nikoga nije obavijestio o tome šta je kao doministar sigurnosti u Vijeću ministara BiH do sada uradio u vezi šesnaest prethodnih provala.

Tuzla je najmultikulturalnija sredina u Bosni i Hercegovini. U Tuzli živi od 15 do 20.000 Hrvata (jer je samo birača skoro 13.000). Tuzlanski Hrvati i katolici su među najzaslužnijim građanima za njegovanje tuzlanske multietičnosti i odbranu zajedničkog života i u Tuzli i u Bosni i Hercegovini.

Tuzlanski franjevci su u ovom gradu duboko i iskreno poštovani i imaju zasluženi oreol zaštitnika cjelovitosti i državnosti Bosne i Hercegovine. Tuzlanski Hrvati i svi katolici prednjače u svojoj tolerantnosti. Tako je to stoljećima, a naročito u poslednjih devedeset godina, tj. od Husinske bune. Od Jure Keroševića, Ivana Markovića – Irca, do Željka Kneza, fra Petra Matanovića, fra Zdravka Anđića i drugih.

Oduvijek tuzlanski Hrvati, bez HDZ-a, ne samo da štite sebe, nego i pripadnike drugih nacija u Tuzli. Tuzla je i hrvatski i srpski i bošnjački grad, grad svih Bosanaca i Hercegovaca. Sve kapele i crkve i džamije su kulturno i zajedničko naslijeđe svih nas i sve su to u Tuzli naše zajedničke svetinje.

Očekujemo od Ministarstva sigurnosti BiH, Federalnog MUP-a, MUP-a TK, tužiteljstva  i drugih organa sigurnosti da pronađu počinitelje ovog gnusnog udara na multikulturalno biće Tuzle, optuže ih i nastrožije kazne.

Ubuduće očekujemo od organa bezbjednosti veću zaštitu vjerskih objekata – navodi se u saopštenju Općine Tuzla, koje su potpisali Predsjedavajuća Općinskog vijeća Nada Mladina, zamjenik Predsjedavajuće Jozo Nišandžić i Općinski načelnik Jasmin Imamović.

(TI)