HDZBiH Soli: Policija ne pokazuje volju da zaštitte Hrvate u Tuzli i TK-u!

by admin
| 13:00
0309_mijo_kresic
  •  
  •  
  •  
  •  

Županijski odbor HDZBiH Soli najoštrije osuđuje sedamnaestu provalu i skrnavljenje kapele sv. Ante u tuzlanskom naselju Bukinju.

Cijeli događaj nadilazi uobičajeni lopovluk jer se u sedamnaestoj provali i nije imalo nešto vrijedno ukrasti. No, s obzirom na pobacane križeve i razderani misal što je klasično skrnavljenje, sve upućuje na nakanu počinitelja da uvrijedi, ponizi i zaplaši vjernike i svećenike.

Skrnavljenje kapele u Bukinju, nažalost, samo je nastavak dugog niza nesmetanog devastiranja i obijanja katoličkih bogomolja i groblja u Tuzli, Čeliću, Lukavcu i Živinicama i Gradačcu.

Premda je bezmalo svaka katolička bogomolja napadnuta, ovdašnji predstavnici vlasti, izuzev lukavačkog časnog izuzetka, nisu našli ni elementarne pristojnosti i barem verbalno osudili takve napade.

Nezaustavljivi i, po svemu ispadne, sustavni napadi na katoličke vjernike i objekte, trebali bi biti veliko poniženje i uvreda i za tuzlansku i županijsku vlast, najprije za policiju kao ispruženu ruku te vlasti za oblast sigurnosti.

Ako im mnoštvo napada na katoličku Crkvu, koju u Tuzli i Županiji čine skoro isključivo Hrvati, nije uvreda i poniženje, onda su lažno demokratični i multietnični. Zapravo, nisu demokratični i nisu multietnični, policija usto nije ni profesionalna, jer ne pokazuju volju i odlučnost da zaštite hrvatski narod u Tuzli i Tuzlanskoj županiji.

To što se pokoji puta uhvati „sitni lopov“ i s time se obmanjuje javnost  o tobožnjoj učinkovitosti, samo govori o dosegu policije. Ista ta policija nikako da se sa „sitnog lopovluka“ uzdigne na razinu raskrinkavanja i zaustavljanja organiziranog uništavanja katoličkih bogomolja, da pronađe one koji stoje iza toga ili može biti nalogodavce.

Bez obzira na ovakvu očitu nebrigu vlasti za sigurnost građana bilo koje vjere i nacije, HDZ BiH Soli će nastaviti ohrabrivati Hrvate na ostanak na svome u Tuzli i Tuzlanskoj županiji i sudjelovanje u svim segmentima društvenog života.

HDZBiH Soli podržava i poruku fratara Tuzle da „ostajemo u ovome gradu, u ovoj zemlji i da ćemo se boriti jer Bosna i Hercegovina jest država i nas Hrvata“ – navodi se u saopštenju Županijskog odbora HDZBiH Soli, koje je potpisao predsjednik Mijo Krešić.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.