Ogorčenje na UKC-u Tuzla: Pacijent napao doktoricu na Klinici za interne bolesti

by admin
| 17:00

Povodom najnovijeg u nizu sve učestalijih fizičkih napada na zaposlenike Javne zdravstvene ustanove Univerzitetski klinički centar (UKC) Tuzla, Upravni odbor i Direktor Ustanove zahtjevaju od nadležnih organa da stanu u zaštitu zdravstvenih radnika, kaže se u saopćenju UKC-a Tuzla.

Oni su najoštrije osudili sinoćnji napada pacijenta na dežurnog ljekara te traže da se osim naknadnog procesuiranja i sankcioniranja počinioca ovog djela, konačno poduzmu i određene mjere prevencije kako bi u budućnosti sličnih situacija bilo što manje.

– S tim u vezi, ovim putem zahtjevamo da nadležni organi vlasti pokrenu inicijativu za izmjene i dopune odgovarajućih propisa, na način da se zdravstvenim radnicima dodijeli status službenih osoba, čime bi napad na zdravstvenog radnika imao obilježja krivičnog djela, ili da se na drugi primjeren način zdravstvenim radnicima osigura i krivično-pravna zaštita.

Mišljenja smo da društvo ne smije tolerirati nasilje nad medicinskom strukom i da zdravstveni radnici moraju biti zaštićeni na isti način kao druge profesije koje imaju status službenih osoba – kaže se u saopćenju koje potpisuju predjednica UO UKC-a Munevera Bećarević i direktor Nešad Hotić.

Kako saznajemo na UKC-u na Klinici za interne bolesti napadnuta je doktorica, a reagirala je i policija koja je privela izgrednika.

(Tuzlainfo/Faktor)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.