„Sat kodiranja“: Nagrađeni učenici Gimnazije Meša Selimović imali nezaboravan dan u Sarajevu

by admin
| 18:17

Protekle sedmice Resursni centar CPCD-a i partneri akcije ugostili su tri pobjedničke škole nagradne igre „Sata kodiranja“ u 2014. godini.

Ono što je ovaj dolazak dodatno činio posebnim jeste činjenica da je dolazak organizovan na dan kada je širom svijeta, pa i u Resursnom centru CPCD-a, obilježen Međunarodni dana djevojaka u informaciono-komunikacionim tehnologijama.

Podsjećamo da je u periodu od 8. do 14. decembra 2014. godine obilježena globalna Sedmica kodiranja u kojoj su organizovana 77 432 događaja – Sata kodiranja –  sa 74 825 365 učesnika širom svijeta. Bosna i Hercegovina, koja se po prvi put uključila u ovu akciju, je sa više od 15.000 uključenih učenika u 145 škola i nevladinih organizacija ostvarila rekordni uspjeh. Specijalno dizajnirani tutorijali kreirani u cilju približavanja programerskog poziva i sticanja prvih programerskih koraka oduševili su brojne učenike širom Bosne i Hercegovine.

Pored brojnih promotivnih aktivnosti u cilju uključivanja što većeg broja mladih iz BiH u ovu globalnu inicijativu, Resursni centar CPCD-a pokrenuo je i nagradnu igru za najaktivnije škole, nastavnike i učenike u okviru ove akcije. Uz podršku brojnih sponzora osigurane su vrijedne nagrade za škole i nastavnike sa najvećim brojem uključenih učenika, ali i za same učenike.

U februaru 2015. godine proglašene su pobjedničke škole, tj. škole sa najviše realizovanih satova kodiranja u 2014. godini. Sretni pobjednici su: 1. Gimnazija “Meša Selimović” iz Tuzle, 2. MSŠ “Hasan Kikić” iz Gradačca, 3. O.Š. “Deseta osnovna škola Ilidža”.

Navedene škole osvojile su nezaboravan dan sa brojnim edukativnim i zabavnim sadržajima za 30 najaktivnijih učenika. Po dolasku učenika iz Tuzle i Gradačca, a koji je podržala Fondacija Schüler Helfen Leben, učenici iz Desete osnovne škole Ilidža zajedno sa gostima iz drugih gradova pogledali su jedan od najnovijih filmova u savremenom multimedijalnom kinu “Novi Grad” u Sarajevu.

Nakon filma, učenicima je priređeno iznenađenje u Centru za promociju civilnog društva. Uz prijatnu atmosferu i muziku predstavnicima pojedničkih škola, direktorica CPCD-a Aida Daguda uručila je certifikate o učešću. Nakon dodjele cerifikata učenici zajedno sa svojim nastavnicima imali su čast posjetiti HUB387, a  gdje su se upoznali sa najuspješnijim IT kompanija koje se bave razvojem softvera u BiH.

Učenicima su se obratili predstavnici HUB387, inspirirajućim predavanjem o informacionim tehnologijama i prednostima koje ovo zanimanje nosi kako u BiH tako i u svijetu. Pored toga, imali su priliku razgovarati sa uposlenicima različitih IT kompanija, te se direktno upoznati sa poslovima koje obavljaju.

Učenici i nastavnici pobjedničkih škola iskazali su veliko zadovoljstvo organizacijom, te su se zahvalili cjelokupnom CPCD timu i ostalim partnerima na profesionalnosti i gostoprimstvu. 

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.