Univerzitetski plesni klub: Obilježen Svjetski dan plesa! (FOTO)

by admin
| 19:16

Prošle nedjelje, 26.4.2015. godine u prelijepom egzotičnom ambijentu restorana „Breza“ Hotela Tuzla obilježen je Svjetski dan plesa, u organizaciji Univerzitetskog plesnog kluba,  Centra za sport i Fakulteta za tjelesni odgoj i sport.

 

Ovo je bila jedinstvena prilika da ljubitelji dobre muzike i plesa zaplešu na plesnom podiju bez obzira na starosnu dob, za svakog se pronašlo nešto od muzike koja je bila pokretač plesnih pokreta.

Studenti, zaposlenici Univerziteta u Tuzli i građanstvo nisu se štedili, punih tri sata uz temperamentne latino, disko i druge ritmove pokazivali su svoje plesne sposobnosti i vještine.

Veče su upotpunili Vedran Marčeta i Dženana Huskić, Svjetski plesni prvaci u Salsi koji su svojim nastupom izazvali velik aplauz i oduševljenje svih prisutnih.

„Želja nam je da ovo postane tradicionalna manifestacija i da u budućnosti za sve ljubitelje plesa bez obzira na godine se organizuju ovakve slične manifestacije koje bi sigurno doprinjele razvijanju kako plesne tako i opše kulture“, rekao je Senad Softić predsjednik Upravnog odbora Univerzitetskog plesnog kluba.

Svjetski dan plesa  slavi se od 1982. godine 29 aprila i širom svijeta čitaju se međunarodne i nacionalne poruke ljudi neraskidivo vezanih uz ples. UNESCO-ov Međunarodni odbor za ples Međunarodnog pozorišnog instituta za ples ITI pokrenuo je ovu inicijativu, a izabrao je dan rođenja začetnika modernog baleta i jednoga od najvećih plesnih reformatora Jeana Georgesa Noverrea za Svjetski dan plesa.

Osnovna ideja tog dana je podsjećanje javnosti na ples kao umjetnički oblik izražavanja te uživanje u njegovoj univerzalnosti koja prevladava sve političke, kulturne i etičke prepreke.

(TI/untz.ba)

 

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.