Danis Tanović snima dokumentarac: UKC Tuzla odbio učeće u projektu!

by admin
| 12:47
3101_danis_tanovic

Rekonstrukcijom događaja i snimanjem prvih kadrova u Domu zdravlja Lukavac, oskarovac Danis Tanović jučer je počeo snimanje dokumentarnog filma o Senadi Alimanović, Romkinji koja se početkom maja našla u situaciji opasnoj po život – piše Dnevni avaz.

Alimanović se tada obratila Ginekološkom odjelu Doma zdravlja Lukavac zbog komplikacija u trudnoći, nakon čega je upućena u UKC Tuzla, jer je beba koju je nosila u stomaku već odavno bila mrtva.

Prema njenim tvrdnjama, u UKC-u joj nisu htjeli uraditi kiretažu zato što nije imala zdravstveno osiguranje, što je Tanovića ponukalo da o ovom događaju snimi dokumentarni film.

– Urađena je i snimljena rekonstrukcija događaja u Domu zdravlja Lukavac. Senada Alimanović pojavila se na prvom snimanju danas (jučer, op. a.), baš kao i ja. Ja sam je tada primila, pregledala i uputila na hitan pregled u UKC, a na ovoj rekonstrukciji uradili smo identične scene – kazala je Meliha Morankić, ginekologinja u Domu zdravlja Lukavac.

Snimanje će nakon Lukavca Tanović nastaviti narednih dana i u Tuzli. Kako saznajemo, iz UKC-a Tuzla odbili su učestvovati u dokumentarnom filmu, a kadrovi će, osim Tuzle, biti snimani i u Modriči.

– U Modriči će biti sniman dio filma, jer je Senada nakon nesporazuma u UKC-u Tuzla otišla u jednu tamošnju ginekološku ordinaciju, gdje joj je na tuđu zdravstvenu knjižicu ipak urađena kiretaža – kazala je Morankić.

Namjera snimanja filma oskarovca Tanovića je humanitarnog karaktera, a njegova pouka trebala bi biti opomena da se slučaj Senade Alimanović nikome ne ponovi.

Film će premijerno biti prikazan na Venecijanskom festivalu ove godine.

(TI / A. Mu – Dnevni avaz)