Tužilaštvo TK: Optužnice protiv osumnjičenih za zloupotrebe poticaja u poljoprivredi

by admin
| 12:05

Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona je podiglo optužnice protiv četiri osobe s područja Tuzle, Kalesije i Srebrenika  zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivično djelo obmana pri dobijanju kredita ili drugih pogodnosti, a koje su vezane za isplate poticaja u poljoprivredi po javnom pozivu koji je objavilo Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva  u julu 2012. godine u okviru  modela ruralnog razvoja. Optužnice su proslijeđene nadležnim općinskim sudovima na potvrđivanje.

Optuženi su O.J i i  I.B sa područja Kalesije, M.N sa područja Srebrenika i I.S sa područja Tuzle.

Tužilaštvo, također,  ima otvorene istrage za isto krivično djelo protiv još 12 korisnika poticaja u poljoprivredi  u  Tuzlanskom kantonu a koje se odnose na područja Čelića, Kladnja, Tuzle, Gradačca i Kalesije. U ovim predmetima će nakon okončanja istrage  biti donesene tužilačke odluke.

Optužnicama se četiri osobe terete da su u julu 2012. godine aplicirali  na pomenuti javni poziv za dodjelu nepovratnih sredstava novčane podrške  za kapitalna ulaganja i investicije u poljoprivredna gazdinstva za period od juna 2010. do kraja 2011. godine a da su pri apliciranju navodlili neistinite podatke  koji su bili značajni za dobijanje ovih  pogodnosti. Naime, u javnom pozivu nadležnog federalnog ministarstva je definirano da se kapitalna ulaganja i investicije u poljoprivredna gazdinstva odnose na navedeni period od jedne i pol godine, kada su investicije morale biti realizovane.

 Dakle, postoji osnovana sumnja da su ove četiri osobe,  davanjem neistinitih podataka nadležnim osobama za odobravanje pogodnosti u resornom ministarstvu, jer su bili svjesni i znali  da su ulaganja izvršena znatno ranije od ovog perioda, sebi pribavili pogodnosti  u vidu odobravanja novčane podrške.

Resorno ministarstvo je odobravalo novčana sredstva-poticaje u poljoprivredi u iznosu od 25 posto od ukupnog priznatog iznosa investicije. Uplaćenim tranšama poticaja od resornog ministarstva je utvrđeno da su optuženi sebi pribavili pogodnosti,  na koja nisu imali pravo,  u ukupnom iznosu od oko 167.000 KM.

Tužilaštvo je u skladu sa odredbama Krivičnog zakona FBiH nadležnim sudovima predložilo da se od osoba protiv kojih su podignute optužnice oduzme imovinska korist pribavljena krivičnim djelom.

 Istragu u ova četiri predmeta Tužilaštvo je vodilo u saradnji sa Federalnom upravom policije  i sa drugim federalnim i kantonalnim  institucijama i organima.

O donošenju tužilačkih odluka u još 12 predmeta koji se odnose na poticaje u poljoprivredi će javnost biti blagovremeno obavještena.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.