Uskoro novi Zakon o radu: Očevi mogu na porodiljsko, godišnji odmor sada 20 dana!

by admin
| 7:33
3101_parlament
  •  
  •  
  •  
  •  

Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, na poslejdnjoj sjednici su odobrili Nacrt novog federalnog zakona o radu i odlučili da u daljnjoj proceduri bude upućen u dvomjesečnu javnu raspravu.

Prethodno je federalni ministar rada i socijalne politike Vjekoslav Čamber, predstavljajući poslanicima predložena rješenja, rekao da će zakon, ako ga odobre oba doma u Parlamentu, dati mogućnost i očevima da koriste porođajni dopust po isteku minimalno 42 dana od rođenja djeteta.

Novina je i povećanje minimalnog trajanja radničkog godišnjeg odmora s 18 na 20 radnih dana, kao i obaveza poslodavcu da s pripravnikom zaključi radni odnos na određeno vrijeme.

Nacrt novog zakona zabranjuje mobing, spolnu i sve druge vrste diskriminacije na poslu te za sve zaposlenike vraća stari naziv – radnik. Poslodavcu se može izreći privremena zabrana djelatnosti ako bude utvrđeno da s radnikom nema zaključen ugovor o radu, jedna je od predloženih mjera u novom zakonodavstvu koje je ministar Čamber predstavio Predstavničkom domu.

Aktuelni federalni zakon o radu donesen je 1999. godine.

(TI/Agencije)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.