Vaša pisma: Blokada vozila je rješenje za nelegalne taksiste!

by admin
| 11:25
2401
  •  
  •  
  •  
  •  

Da li se stalo u kraj nelegalnim taksistima koji već dugi niz godina ugrožavaju ugled pravih taksista u našem gradu ???

Pita i iznosi svoje mišlejnje o ovoj temi jedan naš čitatelj, čije zapažanje prenosimo u narednim redovima:

Svima nam je poznato da slaba zakonska regulativa već dugi niz godina ide na ruku radu na crno u svim segmentima društva. Čak su u nekim oblastima prekršioci bili i “ohrabreni” lošim zakonskim rješenjima i podstaknuti na kršenje zakona, utaju poreza i rad na crno. 

Novim zakonskim uredbama, bar kad je u pitanju Zakon o cestovnom prometu, ovoj vrsti lopovluka staje se u kraj. Efikasnost zakona pokazat će se u narednom periodu upravo ovakvim akcijama inspekcije i policije kakvu imamo priliku vidjeti na slici.

Naime prekršiocima su se do sad izricale kazne koje isti nisu nikada plaćali i samo su nastavljali u ponavljanju prekršaja jer im je bilo omogućeno da registruju vozila na tetke, strine i ostale ine rođake i prijatelje koji čak i ne posjeduju vozačku dozvolu.

Novim zakonskim uredbama službenicima policije je omogućeno da bez prisustva inspektora obave sav posao i pozovu dežurnog inspektora samo da prisustvuje stavljanju “kandže” poput ove na slici ili privremenom oduzimanju vozila koje će biti smješteno u za to određene prostorije do okončanja sudskog postupka.

Možda se ovaj zakon mnogima i neće svidjeti ali vozila će se ovako zaključavati pa čak i oduzimati i legalnim taksistima koji ne budu u potpunosti ispunjavali svoje obaveze prema državi i imali potpunu dokumentaciju pri svakoj kontroli.

Sledeći korak u koji se svi zajednički trebamo uključiti jeste kultura taxi prijevoza koja nam uistinu nedostaje. Mi kao građani zaustavljamo taksi gdje nam se prohtije, a taxisti kao hipnotisani staju gdje god ih mi zaustavimo i time uveliko ugrožavaju odveć pretrpani saobraćaj u gradu – navedeno je u pismu našeg čitatelja, čije je ime poznato redakciji.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.