Ministri Vlade TK-a primili demobilisanog borca: Jahić se ponovo htio javno spaliti!

by admin
| 14:12
2001_jahic
  •  
  •  
  •  
  •  

Ministar za rad, socijalnu politiku i povratak Tuzlanskog kantona Sead Hasić i Asim Aljić, Ministar za boračka pitanja Tuzlanskog kantona, održali su danas sastanak sa Mirzetom Jahićem, demobilisanim pripadnikom Armije RBiH koji je zbog teške materijalne situacije u kojoj se našao sa svojom porodicom, protestvovao ispred zgrade u kojoj je smještena Vlada Tuzlanskog kantona.

Na sastanku su ministri, Jahića upoznali sa pravima koja mu pripadaju po osnovu Zakona o dopunskim pravima boraca – branitelja i članova njihovih porodica, kao i Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodice sa djecom, kao i načinima i procedurama koje moraju biti ispoštovane u cilju ostvarivanja tih prava.

Također, dogovoreno je i da nevladine organizacije koje se bave humanitarnim radom, a na osnovu dosadašnje dobre saradnje koju imaju sa ministarstvima, Mirzetu pomognu u prevazilaženju trenutne teške materijalne situacije.

Na kraju sastanka ministri su još jednom pozvali pripadnike boračke populacije sa područja našeg kantona i druge osobe koje se nalaze u teškoj ekonomsko – socijalnoj situaciji, da se, prije nego se odluče na radikalne korake, putem nadležnih službi informišu o pravima koja im po zakonima pripadaju i načinima ostvarivanja tih prava.

– Svi mi zajedno stojimo na raspolaganju pripadnicima boračke populacije i drugim građanima koji se nađu u situaciji socijalne potrebe, da zajednički pokušamo iznaći načine kako bi se mogla pružiti pomoć ovoj kategoriji stanovništva –  istakli su danas ministri.

Kako javljaju drugi mediji, Jahić je i prije današnjeg sastanka, ispred zgrade Vlade TK, ponovo pokušao da izvrši samoubistvo samospaljivanjem benzinom ali je spriječen zahvaljujući brzoj intervenciji policije.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.