Tuzla: Prvi put obilježavanje Međunarodnog dana zaštite na radu

by admin
| 9:56

U Tuzlanskom kantonu, pa i u cijeloj BiH, Međunarodni dan zaštite na radu dosad nije obilježavan organizirano. Udruženje Atex i Rudarsko-geološko-građevinski fakultet Univerziteta u Tuzli odlučili su da taj dan obilježe zajednički, prigodnom manifestacijom u amfitetatru RGGF, 28. aprila u 12 sati.

Međunarodna organizacija rada (ILO) svake godine  obilježavaSvjetski dan sigurnosti i zdravlja na radu (World Day for Safety and Health at Work). Naziv ovogodišnje teme je “Pridružite se izgradnji kulture prevencije sigurnosti i zdravlja na radu“ (detaljnije na: www.ilo.org/safeday). Obilježavanjem ovog dana nastoji se uticati na podizanje svijesti o potrebi provedbe sigurnosti i zaštite na radu, jer svaki radnik ima pravo na sigurno radno mjesto i zdravo okruženje u organizaciji u kojoj radi.

ILO je specijalizirana agencija Ujedinjenih naroda, koja promovira socijalnu pravdu i međunarodno priznata ljudska i radnička prava. Osnovana je 1919, Poveljom iz Versaillesa i postala je prva specijalizirana agencija UN 1946. godine.

Od 1989. godine na dan 28. aprila sindikati SAD, Velike Britanije, Azije, Europe i Afrike organiziraju razne prigodne manifestacije. Taj dan se u 120 zemalja svijeta obilježava i kao dan sjećanja na sve radnike, koji su poginuli u nesrećama na radu ili umrli zbog profesionalnih bolesti.

Navedeni datum je odabran kao uspomena na 28 smrtno stradalih u nesreći na radu na gradilištu u državi Connecticut. Tog datuma su Sjedinjene Američke Države donijele prvi zakon o zaštiti na radu.

Od 2003. godine se obilježava Svjetski dan sigurnosti i zaštite zdravlja na radu, s naglaskom na prevenciji bolesti i ozljeda na radu. U svim evropskim zemljama se povodom ovog dana organiziraju različiti događaji i akcije. Sprečavanje i smanjenje štetnih posljedica rada u društvu zadatak je niza subjekata – poslodavaca, službi zaštite na radu, inspekcija, medicine rada, naravno i radnika, ali i vlada, obrazovnih ustanova i strukovnih udruženja. 

Na tuzlanskoj manifestaciji će sudjelovati studenti i nastavno osoblje Odsjeka za sigurnost RGGF, a pozivaju se i drugi subjekti, za koje je ovaj dan značajan – predstavnici sindikata, tehničkih fakulteta, privrede, medija, inspekcija, kao i ostali zainteresirani.

S obzirom na veoma ozbiljno stanje u oblasti zaštite na radu, koja još jedino u FBiH nije uređena novim zakonom, očekuje se sudjelovanje i podrška svih, koji žele doprinijeti sigurnosti i zaštiti zdravlja na radu.

Udruženje Atex, po Sporazumu o stručnoj saradnji s RGGF Tuzla, ove godine, s njihovim Odsjekom za sigurnost i pomoć, realizira drugi projekat podrške poduzetništvu TK, pod nazivom „Potencijalne eksplozije u MSP i obrtima TK – prevencija i odgovor“, podržan od strane Ministarstva razvoja i poduzetništva i sufinansiran iz Budžeta TK – saopšteno je.

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.