Od 1. januara: Svi zaposleni u FBIH mogu ovjeriti zdravstvene knjižice!

by admin
| 18:17
0801_domzdrav
  •  
  •  
  •  
  •  

Svi zaposleni u Federaciji od 1. 1. 2012. moći će ovjeriti zdravstvne knjižice bez obzira jesu li im firme uplaćivale zdravstveno osiguranje.

No, prije toga kompanije – dužnici moraju potpisati sporazume o reprogramu dugovanja.

Inicijetivu je podržala i Vlada FBiH na svojoj sjednici.

“Zaključeno je da se svim zaposlenim u FBiH od 1. januara 2012. godine omogući ovjeravanje zdravstvene knjižice, s tim da do 31. januara ove godine gospodarska društva koja imaju dugovanja prema zavodima zdravstvenog osiguranja potpišu sporazume o njihovom reprogramiranju s jednom godinom odgode plaćanja uz uslov da od 1. 1. 2012. godine redovno izmiruju obaveze po osnovu doprinosa za ovaj vid osiguranja. Ovo se odnosi na gospodarska društva dok su u procesu restruktuiranja”, navode iz Vlade FBiH.

Vlada je naložila Federalnom ministarstvu zdravstva da hitno, sa direktorima kantonalnih zavoda za zdravstveno osiguranje pripremi dokument za rješavanje ove problematike i uputi ga Vladi na razmatranje i usvajanje.

Ismet Bajramović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH, kaže da je ovaj zaključak donesen na prethodnom sastanku Sinikata, predstavnika Vlade FBiH i zavoda za zdravstveno osiguranje u FBiH. Ovo je prvenstveno bila intencija industrijskih i sinidikata namjenske industrije jer tu postoji najviše takvih slučajeva.

“Imamo firme koje bi sada mogle početi uplaćivati zdravstveno osiguranje radnicima, ali ne mogu zbog prethodnih dugovanja”, kaže za eKapiju Bajramović.

(TI/ekapija.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.