Pripreme za veliku ekološku akciju: Jučer u Tuzli održan „Family Day“

by admin
| 14:03

Povodom obilježavanja Dana planete Zemlje, jučer su „Let's Do It Tuzla“ i kompanija „Eko život“ na Trgu Slobode u Tuzli organizovali su događaj pod nazivom „Family Day“. Cilj manifestacije jeste prvenstveno animirati građane Tuzle da koriste ekološki prihvatljive načine zbrinjavanja otpada, kako u okviru svojih domaćinstava tako i u svakodnevnom životu.

 „Već drugu godinu zaredom , u saradnji sa Eko životom, organizujemo ovaj događaj, i zaista postoji veliko interesovanje sugrađana za učešće u programu. Selektivno odlaganje otpada i njegovo ponovno korištenje je ekološka budućnost kojoj ćemo se morati prilagoditi. Truditi ćemo se da ovakve i slične aktivnosti u našem gradu postanu tradicionalne“, izjavio je Amar Kavgić, izvršni koordinator projekta „Let's Do It Tuzla“.

Svi zainteresovani imali su priliku 3 ambalaže, bilo koje vrste pogodne za reciklažu, zamjeniti za sadnicu cvijeta. Također, najmlađi sugrađani zabavili su se crtanjem i raznim igricama uz neizostavnu podršku partnera ove manifestacije Art Volume, Corn Flips, Vitalis i Pivara Tuzla.

„Eko život, kao ovlašteni operater sistema za postupanje sa ambalažnim otpadom, za godinu dana svoga postojanja proveo je niz aktivnosti s ciljem povećanja količine otpada koji je, umjesto u prirodnu sredinu, upućen u proces reciklaže. Svijest naših građana o ovoj oblasti je izrazito niska, te je potrebno konstantno raditi na edukaciji i informisanju javnosti o štetnim efektima ilegalnog deponovanja otpada“, izjavila je Lidija Tomić, direktorica kompanije „Eko život“.

Današnje aktivnosti bile su uvod u veliku ekološku volontersku akciju „Let's Do It- očistimo zemlju za 1 dan“ koja će biti sprovedena 09.05.2015.g. Centralno okupljalište, kao i prethodnih godina, biti će na platou kod Kina “Centar” (kipovi Ismeta Mujezinovića i Meše Selimovića) od 9h.

Svi zainteresovani za učešće svoje registracije mogu popuniti na www.letsdoit.ba , a više informacija saznati putem Facebook Fan stranice „Let's Do It Tuzla“.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.