Nema zainteresovanih za nadzorne odbore 10 preduzeća u Tuzlanskom kantonu?!

by admin
| 9:41
vlada_tk2

U prošloj godini Vlada TK-a je objavila Oglas za nominiranje kandidata za upražnjene pozicije članova nadzornih odbora u privrednim društvima u kojima je Vlada osnivač ili je dioničar.

Međutim, zbog nedovoljnog broja prijavljenih kandidata, Vlada Tuzlanskog kantona je na posljednjoj sjednici donijela Odluku o poništavanju Oglasa.

Preduzeća za koja su se tražili članovi Nadzornih odbora su:Rudnik krečnjaka «Vijenac», «Resod-Guming» Tuzla, «Polet» Tuzla, Fabrika obuće «Aida», Rudnici nemetala «Kladanj» d.o.o. Kladanj, Unioninvest «Elektromontaža» Tuzla, Unioninvest «Mašinska montaža» Tuzla, «KHK» Lukavac, «Global Ispat Koksna industrija» Lukavac  i «Sisecam Soda Lukavac» d.o.o.Lukavac.

Razloge zašto nije bilo zainteresiranih, treba tražiti i u kriterijumima da kandidati nisu članovi upravnog, izvršnog ili drugog organa političke stranke, da nemaju privatni finansijski interes u privrednom društvu u kojem se kandiduju, te da nisu članovi upravnog ili nadzornog odbora u više od jednog reguliranog organa.

A takvih je u krugovima bliskih vlasti, zaista malo.

Tuzlainfo / A. V.  / Foto: Ilustracija