U obilasku gradilišta: “Hilfswerk Austria International” sufinansira dva projekta u Tuzli

by admin
| 17:01

Povodom zajedničkih projekata, koji su u toku na području grada Tuzla, danas je u zgradi Gradske uprave, gradonačelnik Jasmin Imamović, u prisustvu saradnika, održao sastanak sa predstavnicima humanitarne organizacije “Hilfswerk Austria International”.

Povod za sastanak su bili razgovori o projektima koji su u odmakloj fazi, izgradnja prvog Centra za Autizam u BiH i izgradnja stambenog objekta za socijalno stanovanje u Tuzli.

Centar za autizam će bit prva multidisciplinarna ustanova u kojoj će se vršiti rano dijagnosticiranje autizma, a zatim omogućiti i adekvatna njega, obrazovanje, zdravstvena zaštita i socijalizacija. Poznato je da se ranom dijagnostikom postižu značajni pomaci u liječenju osoba sa autizmom.

Izgradnju Centra za autizam sufinasiraju Grad Tuzla, Tuzlanski kanton i Hilfswerk Austria International.

S obzirom da za završetak projekta nedostaje značajan iznos sredstava, dogovoreno je da se zajedno istupi prema mogućim donatorima, federalnim i državnim institucijama, kao i općinama čiji će građani biti budući korisnici centra.

Na području grada Tuzla, u toku je i izgradnja stambene zgrade sa 16 stanova, za socijalno ugrožene kategorije, što je zajednički projekat Grada Tuzla i ove humanitarne organizacije. Riječ je o stambenoj zgradi koja u svom sastavu ima i prostoriju za mjesnu zajednicu i prostoriju za ambulantu.

Gradonačelnik Imamović i direktorica Misije za BiH “Hilfswerk Austria International” Suzana Jašarević, danas su obišli gradilište ovog objekta, prilikom čega je konstatovano da Tuzla ima jasnu socijalnu politiku i da se to najviše vidi kroz navedene primjere u praksi.

Vrijednost investicije izgradnje stambenog objekta za socijalno ugrožene kategorije iznosi 900.000 KM, od čega je Grad Tuzla obezbijedio 200.000 KM, zemljište, priključke na komunalnu infrastrukturu i ostalo, a od Europske komisije i “Hilfswerka” je obezbijeđen ostatak sredstava do ukupnog nivoa investicije.

(Tuzlainfo)