Univerzitetski plesni klub: U nedjelju “Plesno veče” i plesne radionice Salse i Bachate

by admin
| 12:17

U nedjelju, 26. aprila, povodom Svjetskog dana plesa u Hotelu Tuzla sa početkom u 19:30h, Univerzitetski plesni klub u saradnji sa Univerzitetskim sportskim društvom i Fakultetom za tjelesni odgoj i sport organizirat će Plesno veče.

-Imat ćemo priliku vidjeti vrhunske plesače i one koji manje poznaju plesne vještine. Također, organizirat će se plesne radionice  popularnih plesova Salse i Bachate – ističu organizatori.

 Svjetski dan plesa  slavi se od 1982. godine  29. Aprila, kada se širom svijeta čitaju smeđunarodne i nacionalne poruke ljudi neraskidivo vezanih uz ples. 

UNESCO-ov Međunarodni odbor za ples Međunarodnog pozorišnog instituta za ples ITI pokrenuo je ovu inicijativu, a izabrao je dan rođenja začetnika modernog baleta i jednoga od najvećih plesnih reformatora Jeana Georgesa Noverrea za Svjetski dan plesa.

 Osnovna ideja tog dana je podsjećanje javnosti na ples kao umjetnički oblik izražavanja te uživanje u njegovoj univerzalnosti koja prevladava sve političke, kulturne i etičke prepreke.

“Naš osnovni cilj obilježavanja Svjetskog dana plesa je podići svijest o značaju bavljenja plesom, potaknuti sve starosne dobi da se bave plesom kao rekreacijom. Uticati najprije na lokalne  i druge nivoe vlasti na stvaranju povoljnog okruženja za zdravo življenje, ovom prilikom pozvao bih sve studente, zaposlenike Univerziteta i građanstvo da se pridruže plesnoj večeri”, rekao je Senad Softić predsjednik Upravnog odbora Plesnog kluba.

Više informacija na telefon 061 738 580, a ulaz je slobdan.

(Tuzlainfo)