Dom mladih: Večeras premijera predstave DNA

by admin
| 9:00

Na Kamernoj sceni Doma mladih Tuzla, večeras, 22.04.2015. s početkom u 19:00h, biće upriličena premijera predstave DNA, autora Dennis Kellyja.

Predstavu je režirala Ivana Milosavljević, a izvodi je dramska sekcija Opće gimnazije JU Katoličkog školskog centra ’’Sv. Franjo’’.

Tema predstave je vršnjačko nasilje koje je sve više zastupljeno u našem društvu. Iako je pisac u prvi plan stavio važnost identiteta neke grupe, u koju se pojedinac želi uključiti svim svojim snagama iako bi to moglo loše završiti po njega, predstava je urađena da odgovori na pitanje šta kada žrtva postane tlačitelj (odnosno onaj koji ima dominaciju, moć). Odgovor je da žrtva nasilja uvijek ostaje žrtva, pa i onda kada ima moć da drugome nanese nasilje jer tada postupa po modelu. Na taj način predstava je pretvorena u psihološku dramu jer tlačitelj ne shvaća da je žrtva i da sve ono što se događa drugome ustvari se događa njoj.

U predstavi je važan odnos pojedinca i većine, moć pojedinca u grupi, grupna kohezija, zatvorenost grupe, identitet, okrutnost mladog čovjeka, grupni identitet, odgovornost, moral..

Predstava DNA će biti izvedena na 13. Festivalu srednjoškolskog dramskog stvaralaštva BiH u Konjicu u organizaciji Amaterskog pozorišta ’’Neretva’’ Konjic, u četvrtak 23.04.2015. godine, a već u subotu 25.04.2015. na sceni Centra za kulturu Travnik na 14. Festivalu srednjoškolskog teatra BiH u organizaciji Centra za dramski odgoj iz Mostara.

U predstavi igraju: Asja Grabić, Luka Spasojević, Amila Žero, Mateja Tokić, Anja Marković, Azra Topčagić, Dorotea Josić, Filip Peranović, Darja Hajdukov, Luka Marjanović, Šejla Hurić, Sandra Pejić. Autorska glazba: Nikolina Tomić. Svjetlo: Viktor Knežević

Ulaz na predstavu je besplatan, a svi koji žele mogu dati svoj doprinos za učenike iz KŠC-a da ostave svoj prilog u kutiji koja će se nalaziti u holu.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.