Grad Tuzla subvencionira troškove: Počinje registracija vlasničkih pasa u Tuzli

by admin
| 6:26

Obaviještavaju se građani Tuzle da od subote, 25. aprila 2015. godine kreće redovna registracija vlasničkih pasa u u Gradu Tuzla u JP Veterinarska stanica Tuzla, Ambulanta u Bukinju.

Kako bi se ispoštovala zakonska obaveza, a ujedno ne bi opteretio lični budžet građana, Gradsko vijeće je odobrilo sredstva za subvencioniranje registracije vlasničkih pasa. U skladu sa Odlukom o uslovima, držanju i načinu postupanja sa domaćim životinjama, kućnim ljubimcima i nezbrinutim životinjama, građani su dužni prijaviti svoje kućne ljubimce.

Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja u BiH propisuje slijedeće obaveze za vlasnike životinja:

1. upis u jedinstveni Registar pasa Grada Tuzle;

2. posjedovanje pasoša/putovnice;

3. mikročipovanje;

4. antirabičnu vakcinu i

5. antiparazitni tretman

Zahvaljujući subvencijama iz budžeta Grada Tuzle, te umanjenjem cijena u iznosu od 27% od strane JP Veterinarske stanice Tuzla, za sve gore navedene usluge vlasnici će trebati izdvojiti  20 KM, umjesto dosadašnjih 75 KM.

Registracija pasa je prvi korak u procesu kontrole populacije pasa i smanjenju broja napuštenih životinja u Gradu Tuzla.  Na ovaj način se želi  zadržati i visok stepen javnog zdravlja naročito kada su u pitanju bolesti koje se sa životinja prenose na ljude.

Tokom mjeseca maja, JP Veterinarska stanica Tuzla će u saradnji sa Gradom Tuzla i pripadajućim službama, te JP Komunalac Tuzla, volonterima UG „Nirina“ Tuzla i Fondacijom tuzlanske zajednice organizovati „ŠETNJU PASA“ kada će se registracija pasa i cjelokupan tretman njihove osnovne zaštite vršiti u pokretnoj ambulanti koja će biti u centru Grada. Tom

prilikom će se građanima dijeliti edukativni letci koji promovišu odgovorno vlasništvo, registraciju i čipovanje.

O pojedinostima koje se tiču ovog događaja blagovremeno ćemo Vas obavijestiti.

Problematikom zbrinjavanja pasa u gradu aktivno se bavi Radna grupa za kontrolu populacije pasa u Gradu Tuzla koju vodi Fondacija tuzlanske zajednice u saradnji sa gradskim vlastima, a čine je još predstavnici JP Veterinarska stanica Tuzla, Služba za komunalne poslove i poslove mjesnih zajednica, Služba civilne zaštite, JP Komunalac Tuzla, Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoline TK, Centar za ekologiju i energiju Tuzla, Zavod za javno zdravstvo TK, JU Mješovita srednja škola Tuzla i Udruženje za zaštitu životinja „Nirina“. Sve informacije o dosadašnjim aktivnostima i događajima koji slijede možete naći na: www.praviprijatelji.info.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.