Sutra počinje „REF 2015“: U Tuzli više od 150 stručnjaka iz energetskog sektora

by admin
| 7:48

Uvažavajući kompleksnost procesa energetske transformacije u zemljama Regiona više od 150 renomiranih stručnjaka okupit će se sutra na Regionalnom energetskom forumu Tuzla – REF 2015.

Na dvodnevnom Forumu diskutovat će o aktuelnim temama iz oblasti energetskih politika, primjene novih tehnologija kao i pravcima razvoja energetike.

Razmjena informacija, iskustava i „naučenih lekcija“ iz procesa transformacije elektroenergetskih sektora u zemljama Regiona između aktera u ovom sektoru trebalo bi da doprinese boljem razumijevanju „okvira“ koji nameću energetske politike Evropske unije. Procjena trendova razvoja energetskog sektora u EU, identifikacija ključnih izazova održivog razvoja sektora, koji će osigurati dugoročnu sigurnost snabdijevanja, razumijevanje okvira za zajedničko djelovanje unutar Energetske unije, procjena prednosti regionalnog pristupa novim investicijama, posebno u proizvodne kapacitete, tema su kojima će se baviti predstavnici domaćih i međunarodnih institucija na ovogodišnjem REF-u.

Prema riječima organizatora, REF 2015 predstavlja početnu aktivnost u procesu kreiranja regionalne platforme za koordinaciju energetske tranzicije.

Sudionici ovogodišnjeg foruma okupit će se sutra u Kristalnoj dvorani Hotela Tuzla, sa početkom u 12 sati, a pokrovitelj REF 2015 je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine.

(Tuzlainfo) 7 Foto: Ilustracija