Ispraćaj tabuta iz Tuzle: Među vlaseničkim žrtvama genocida i sedmogodišnji dječak

by admin
| 15:02

Tabuti sa posmrtnim ostatcima ubijenih Vlaseničana u etničkom čišćenju Podrinja 1992. godine, ispraćeni su danas ispred Komemorativnog centra Tuzla.

 

Sutra će na mezarju Rakita za pet žrtava vlaseničkog zločina biti klanjana kolektivna dženaza, a danas su se od njih oprostili brojni članovi porodica.

Sutra će u mezar biti spušten i sedmogodišnji Edis Hajdarević, te maloljetni 17-godišnji Dijan Dragić.

Pored Edisa i Dijana, bit će ukopani i Salko Merić, koji je imao 34 godine i Sakib Saračević, koji je za vrijeme ubistva imao 29 godina. Peta osoba koja će biti ukopana je Duda Dautović.

Svih pet žrtava ekshumirano je iz masovne grobnice Ogradice, koja je otvorena 2003. godine. Iz ove grobnice su ekshumirana ukupno 232 tijela, od kojih je 112 kompletnih i 120 nekompletnih. Radi se o sekundarnoj masovnoj grobnici iz koje je ukupno identifikovano 155 tijela.

U etničkom čišćenju i genocidu ubijeno je oko 2.600 stanovnika Vlasenice, a od toga 265 djece. Prema nekim podacima, 863 Vlaseničana su stradala u genocidu u Srebrenici. Oko 700 žena iz Vlasenice je prošlo kroz torture, a mnoge su silovane.

Porodice još uvijek traže nekoliko stotina svojih bližnjih. U posljednjih nekoliko godina nije otvorena nijedna masovna grobnica u vlaseničkom kraju.

Za ratne zločine osuđene su tek tri osobe. Dragan Nikolić Jenki je osuđen u Haagu, dok su Predrag Bastah zvani Car i Goran Višković zvani Vjetar, osuđeni pred Sudom BiH. Veljko Bašić, nekadašnji upravnik logora Sušica, kroz koji je prošlo preko 8.000 Bošnjaka, oslobođen je odlukom Suda BiH zbog godina starosti.

(TI/Bportal.ba) Foto by Chupo

 

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.