Malezijski ambasador u posjeti TK: U fokusu halal proizvodnja, autoput i energetski projekti

by admin
| 7:37

O mogućoj saradnji na području proizvodnje sa halal standardom, otvaranju fabrike za preradu voća i drvnoj industriji razgovarali su premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić i ambasador Malezije u Bosni i Hercegovini, NJ. E. Anuar Kasman.

Nastupnu posjetu malezijski ambasador iskoristio je za prikupljanje informacija za planiranu posjetu delegacije investitora Bosni i Hercegovini narednog mjeseca.

Nakon što je gost iskazao interes za energetski sektor premijer Gutić je istaknuo kako su pred Tuzlanskim kantonom dva mega projekta – izgradnja blokova termolektrana u Tuzli i Banovićima. Premijer je također napomenuo da je dobrodošao i bilo koji vid saradnje kada je u pitanju izgradnja autoputa Tuzla – Orašje, za koji već postoji idejni i glavni projekat, a potencijal za strane investitore predstavlja i ulaganje u razvoj Međunarodnog aerodroma Tuzla, pogotovo kada je u pitanju razvoj cargo saobraćaja.

Ambasador Malezije današnju posjetu je iskoristio kako bi promovisao program tehničke podrške koju njegova zemlja pruža građanima Bosne i Hercegovine a ogleda se u mogućnosti različitih kurseva i obuka te studiranja u njegovoj zemlji. 

(TI)