Akreditacija za Univerzitet u Tuzli: Otvorena vrata evropskog obrazovnog sistema

by admin
| 6:08

Jučerašnjim svečanim činom uručenja Rješenja o akreditaciji Univerziteta u Tuzli okončana je dugotrajna i složena procedura akreditacije i eksterne evaluacije tuzlanskog univerziteta. Ovim činom Univerzitetu u Tuzli su širom otvorena vrata evropskog obrazovnog sistema.

Iako su diplome Univerziteta u Tuzli već međunarodno priznate, eksterna evaluacija postavlja Univerzitet u Tuzli na svjetsku listu akreditovanih univerziteta.

„Današnjim činom značajno se povećava konkurentnost naše akademske zajednice u istraživanjima i učešću u raznim evropskim projektima. Danas postajemo ravnopravan član u pojavljivanju na bilo kojem međunarodnom projektu, a to ima ogroman značaj za dalji razvoj nauke na našem Univerzitetu“, izajvio je premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić.

„Ovo je još jedna potvrda društvenog priznanja kvalitete rada Univerziteta u ključnim parametrima njegovog rada. Komisija renomiranih domaćih i međunarodnih stručnjaka za ocjenu i reviziju kvalitete rada visokoškolskih ustanova imala je vrlo opsežan zadatak da ispita rad i funkcioniranje Univerziteta po precizno utvrđenim kriterijima koje je ustanovila Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH, a koji su u skladu sa standardima i kriterijima ocjene rada univerziteta država EU“, rekao je rektor Univerziteta u Tuzli prof. dr. Enver Halilović i dodao da su prilikom evaluacije uzeti u obzir dokumenti i akti univerziteta, ali i izvršen konkretan uvid u prostorne kapacitete, opremljenost i naučno – kadrovske potencijale Univerziteta.

Eksterna evaluacija i akreditacija ima dvostruko značenje. Prvo se odnosi na studente, koji su u fokusu rada Univerziteta i zbog kojih Univerzitet na prvom mjestu i postoji. Za njih akreditacija znači da mogu nastaviti studirati bilo gdje, da će njihova diploma koju će steći na Univerzitetu u Tuzli biti prihvaćena od svakog univerziteta i poslodavca širom Evrope. S druge strane, akreditacija za nastavnike, znači potvrdu da rade na Univerzitetu koji ima međunarodni renome i status, čulo se tokom današnje svečanosti.

„Ovaj čin svima nama predstavlja dodatnu obavezu. Prije svega od Univerziteta, ali i Vlade Tuzlanskog kantona se očekuje očuvanje dostignutog nivoa, ali i unaprjeđenje ukupnog rada Univerziteta, za što objektivno imamo perspektivu. U narednom periodu zadaća svih nas jeste da nastavimo ovim putem, da sadašnjim, ali i budućim generacijama na Univerzitetu u Tuzli ponudimo još bolje i kvalitetnije uslove za studiranje i sticanje novih saznanja“, zaključio je premijer Gutić i čestitao rektoru, prof. dr. Enveru Haliloviću, svim nastavnicima, saradnicima, drugim usposlenicima i posebno studentima Univerziteta u Tuzli akreditaciju Univerziteta – saopšteno je.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.