Krivi su: Zatvorske kazne za Osmanovića i Torića zbog uzimanje mita!

by admin
| 4:03

Općinski sud u Tuzli osudio je bivše članove Stranke za BiH, poslanika u federalnom Parlamentu Midhata Osmanovića i direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja TK Velida Torića, zbog zloupotrebe položaja i uzimanja mita.

 

Osmanoviće je prvostepenom presudom osuđen na kaznu zatvora od dvije godine i šest mjeseci, dok je Torić osuđen na dvije godine, a u kaznu biće im uračunato vrijeme provedeno u pritvoru, u trajanju od mjesec dana.

-Osmanović je osuđen na dvije godine zbog krivičnog djela zloupotrebe položaja i jednu godinu zbog krivičnog djela primanja dara, a jedinstvena kazna je 2,6 godina. Toriću je izrečena kazna od dvije godine zbog zloupotrebe službenog položaja-kazala je sutkinja Alma Mulabdić na izricanju presude.

U njenom obrazloženju navedeno je kako je Osmanović iskoristio svoj politički uticaj da bi kroz kadrovsku politiku Stranke za BiH postavio Velida Torića za direktora ZZO-a TK, ali pod uslovom da sve važne odluke, naročito imenovanja i zapošljavanja u ZZO-u, pripadaju Osmanoviću.

Tako su, znajući da uposlenici Enesi Nišić ugovor o radu ističe 7. januara 2014. godine, stupili u kontakt sa njom, tražeći joj 20.000 maraka za zaposlenje. Enesa se prvo našla sa Midhatom Osmanovićem u gradskoj kafani u Srebreniku gdje joj je on kazao:

-Enesa, upoznat sam sa vašim problemom oko posla. Svaka usluga ima svoju cijenu. A, ta cijena je 20.000 maraka-prenijela je sutkinja Mulabdić Osmanovićeve riječi, koje je uputio Enesi Nišić u Srebreniku 17. decembra 2013. godine.

Osmanović je nakon toga uhapšen 25. 12. 2013. godine u hoelu Tuzla, prilikom uzimanja unaprijed označenih novčanica od Enise Nišić, u akciji SIPA-e i OSA-e na djelu. Snimak uzimanja mita prikazan je i tokom sudskog postupka.

Odbrana je najavila žalbu, smatrajući da je presuda neprihvatljiva.

-Očigledno je da je Sud podlegao pritisku javnosti jer veliki broj sličnih predmeta koji nisu završili osuđujućim presudama prouzrokovao je ovakav stav suda. Pogrešno su utvrđene činjenice, jer Osmanović nije službena osoba kako je to protumačeno zakonom-kazao je Mensur Radončić, advokat Midhata Osmanovića.

I sam Osmanović nije zadovoljan presudom, smatrajući da suđenje njemu ima pozadinu druge prirode.

 -Tužilaštvo nije ponudilo nikakav dokaz. Odgovorno tvrdim, da ukoliko nađete bilo koju osobu u ovoj državi kojoj sam ja uzeo fening, prihvatiću ovakvu presudu. Ovo je politički montiran proces, a sudija je pod uticajem donio ovakvu presudu. SIPA prilikom pretresa nije našla moje otiske na novčanicama o kojima se govori-tvdi Osmanović.

(TI/Bportal)

 

 

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.