Dvije decenije od genocida u Srebrenici: Predstavnici slovenske javnosti u Tuzli i Potočarima

by admin
| 10:00

U periodu od 10. do 12. aprila 2015. godine predstavnici slovenske javnosti boravit će u Tuzli i Potočarima. Posjeta je dio programa kojeg povodom 20. godišnjice genocida u Srebrenici organiziraju Zavodi Averroes i Pogreb ni tabu.

Odlazak u Tuzlu i Potočare samo je jedna u nizu aktivnosti koje se održavaju u sklopu memorijalnog programa 8372 živa sjećanja.

U subotu, 11. aprila 2015. godine, grupa će u 10. sati posjetiti Identifikacijski centar u Tuzli, zatim nevladinu organizaciju Bosfam, a u 12. sati pridružit će se mirnim protestima Žena Srebrenice.

U nedjelju, 12. aprila 2015. godine planirana je posjeta Potočarima. Tom prilikom grupa će prisustvovati komemoraciji za stradale civile ispred osnovne škole u Srebrenici, a nakon toga predviđen je i prijem kod načelnika Općine Srebrenica.

U grupi su predstavnici Općina Ljubljana i Velenje, predstavnici nevladinih organizacija kao i ostali Slovenci koji su svojim dolaskom željeli pružiti podršku preživjelima i odati počast nedužnim civilima koji su svoje živote izgubili u genocidu.

Časni pokrovitelj programa 8372 živa sjećanja, koji se povodom 20. godišnjice genocida u Srebrenici sprovodi u Sloveniji, je predsjednik Republike Slovenije gospodin Borut Pahor.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.