Suđenje za uzimanje mita: Presuda Toriću i Osmanoviću bit će izrečena sutra

by admin
| 6:53

Iznošenjem završnih riječi pred sudskim vijećem Općiskog suda u Tuzli jučer je završeno suđenje Midhatu Osmanoviću i Velidu Toriću, bivšim kadrovim Stranke za BiH, koji su kao direktor ZZO-a i poslanik u Federalnom parlamentu, uzeli mito od 20.000 KM za zapošljavanje Enese Nišić.

 

Tužitelj Dalibor Bingas istakao je da krivično – pravne sankcije trebaju biti takvog karaktera da mogu na efikasan način zaštititi društvo od činjenja krivičnih djela. To je jako važno kod optuženog Osmanovića, a kazna mora biti takva da svima onima koji zarađuju na tuđoj nezaposlenosti stavi jasno do znanja da će biti strogo kažnjeni, kazao je Bingas.

Advokati Osmanovića Mensur Radončić i Rifat Konjić, kazali su da su prijedlozi Tužilaštva o izricanju višegodišnjih zatvorskih kazni neprihvatljivi. Radončić je naveo da ovakva krivična djela u našoj zemlji nisu izuzeci ni incidenti, nego da je ovakvo zapošljavanje naša realnost.

-Predlažem da Sud optuženog Osmanović Midhata oslobodi optužbe za zloupotrebu položaja ili ovlašćenja član 383, stav 2), a da za krivično djelo protivzakonito posredovanje iz člana 382. stav 1 izrekne odgovarajuću kaznu, kazao je Radončić.

Izricanje presude je zakazano za 10. april ove godine.

Inače, Osmanović i Torić uhapšeni su u akciji SIPA-e i OSA-e na djelu, kada je 26. decembra 2013. godine Osmanović uhapšen sa označenim novčanicama, koje je u hotelu Tuzla uzeo od Enese Nišić.

Snimak uzimanja mita prikazan je i tokom sudskog postupka.

(TI/Bportal)

 

 

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.