Vlada i Tužilaštvo TK: Izmijeniti procedure za prijem u radni odnos

by admin
| 12:03

Prevencija, spriječavanje i sankcionisanje nezakonitosti u zapošljavanju u javnom sektoru bila je tema današnjeg sastanka predstavnika Vlade Tuzlanskog kantona sa glavnim kantonalnim tužiocem Tomislavom Ljubićem.

Na sastanku je istaknuto da je Kantonalno tužilaštvo često suočeno sa prijavama o nezakonitom provođenju procedura i prijemu u radni odnos, prije svega u javnom sektoru.

„Veliki problem u postupanju tužilaštva predstavlja činjenica da su u mnogim oblastima sistemski i zakonski uvedena određena diskreciona prava rukovodilaca za izbor kandidata za prijem u radni odnos”, istakao je tužilac Ljubić, dodajući da ni tužioci, a ni sudovi u takvim slučajevima ne mogu mnogo uraditi.

Predstavnici Vlade Tuzlanskog kantona, predvođeni premijerom Begom Gutićem su izrazili razumijevanje za situaciju u kojoj se nalazimo i spremnost za hitno uključivanje Vlade u rješavenje ove problematike, iako je većina propisa koji regulišu ovu oblast donesena od strane federalnih institucija.

Zaključeno je da se u narednih petnaestak dana, u okviru svih ministarstava napravi analiza zakonskih i podzakonskih propisa koji definiraju procedure za prijem u radni odnos, detektiraju slabe tačke, te definiraju njihova moguća unaprijeđenja. Nakon urađene analize pripremit će se zajednički materijal koji će biti razmatran i na sjednici Vlade Tuzlanskog kantona.

„Iako je većina propisa koji regulišu ovu oblast u nadležnosti federalnih institucija, mi ćemo, kao kantonalna vlada, u najskorije vrijeme pristupiti izmjenama onih propisa koji su u našoj nadležnosti, ali i pripremiti i federalnim institucijama uputiti inicijative za izmjene i dopune propisa koju si u njihovoj ingerenciji”, rekao je nakon sastanka premijer Gutić, ističući zajedničku volju da se stanje popravi i objektivizira.

Osim Premijera i Glavnog tužioca, današnjem sastanku su prisustvovali ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta Mirsada Begović, ministar pravosuđa i uprave Jovan Stojanović, ministar unutrašnjih poslova Alen Gadžo, ministar zdravstva Elvis Bektić, sekretar Ureda Premijera TK Velida Mujkić i pomoćnik Sekretara Ureda Vlade TK Selma Smajlović.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.