Dogovorene smjernice pomoći za TTU: Gutić pozvao radnike da se vrate na posao

by admin
| 8:16

Na jučer održanom sastanku delegacije Vlade Tuzlanskog kantona sa predstavnicima Saveza samostalnih sindikata BiH i sindikata metalaca, dogovorene su hitne smjernice pomoći Tvornici transportnih uređaja.

Rješavanje kadrovskih problema u Tvornici transportnih uređaja bit će prioritet reosrnog Ministarstva industrije, energetike i rudarstva u narednom periodu. Naime, neki od dosadašnjih članova su podnijeli ostavke na svoje funkcije, a imenovanje novog Odbora je neophodno kako bi se, zbog niza uočenih propusta u radu izvršila smjena direktora ovog društva. Također, predstavnici Vlade Tuzlanskog kantona će u narednim danima u saradnji sa predstavnicima Sindikata metalaca BiH i TK, kao i sindikalnom organizacijom Tvornice transportnih uređeja, pokušati iznaći rješenje, da se u okviru zakonskih mogućnosti pomogne radnicima ove tuzlanske fabrike.

Istovremeno, Vlada Tuzlanskog kantona će nastojati resorna ministarstva što prije urade Program za pomoć TTU-u i da se ovaj program uputi državnoj komisiji za državnu pomoć na davanje saglasnosti, obzirom da je prema Zakonu o državnoj pomoći iznos sredstava koji se može dodijeliti jednom privrednom društvu ograničen na oko 400.000 KM u tri godine. Saglasnošću državne komisije na Program Vlade stvorili bi se uslovi za konkretniju podršku i pomoć Vlade Tuzlanskog kantona ovom privrednom društvu.

Od 2003.godine do danas Vlada Tuzlanskog kantona je Tvornici transportnih uređaja za ekonomsku samoodrživost i penzionisanje radnika dala ukupno 3.503.252,10 KM. Od toga je oko 680.000 KM dato u protekle dvije godine.

Na jučer održanom sastanku Premijer Kantona Bego Gutić je pozvao radnike da se vrate u pogon i nastave procesnu proizvodnju, te realiziraju već ranije ugovorene poslove u vrijednosti od oko 700.000 KM, čime će, između ostalog, obezbijediti sredstva i za buduće plate.

Predstvnici krovnog sindikata iskazali su puno povjerenje Vladi TK, te naglasili da su svjesni da je problem radničkih prava puno kompleksniji i da Vlada TK ne može učiniti ništa bez pomoći sindikata i viših insatnci vlasti. Premijer Gutić, je ponovio da su Vlada TK i sindikati, partneri koji su na istoj strani i da se zajedničkim naporima može i mora iznaći zajedničko rješenje prihvatljivo za sve strane – saopšteno je iz Odjeljenja za informisanje Vlade TK.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.