Plesni studij Sandoval: Počela realizacija projekta “Maturanti plešu”

by admin
| 10:01

Maturanti osnovnih i srednjih škola iz Tuzle su započeli pripreme za svoje dugo iščekivano matursko veče. Jedna od aktivnosti je učenje plesnih koraka najbitnijih društvenih plesova, koja se organizuje pod vođstvom Plesnog studija Sandoval, a u saradnji sa menadžmentom škola, u okviru projekta „Maturanti plešu 2015“.

Projekat ima za cilj da osposobi-nauči maturante osnovnih i srednjih škola nekoliko društvenih plesova, koje će moći prezentirati na svojoj maturskoj večeri. Društvenim plesom, označava se uglavnom ples u društvu, bez obzira da li se radi o privatnim zabavama ili javnim plesnim manifestacijama poput balova, a po pravilu se odnosi na ples u paru.

Pored toga što će učenici biti u prilici da nauče plesati za samu proslavu mature, to će im u budućnosti biti od velikog značaja u bezbroj drugih prilika tj. svečanosti. Obuka maturanata će trajati 4 sedmice, u prostorijama škola, učesnica u projektu.

Kako su mladi ljudi izloženi velikom broju obaveza I troškova prilikom završavanja osnovnog, a I srednjeg obrazovanja, najmanje što možemo učiniti za njih, jeste da im poklonimo nešto što će sa sobom nositi u “svijet odraslih“, poručuje Sandoval.

Na Svjetski dan plesa 29. aprila maturanti će imati priliku naučeno prezentirati na zajedničkoj plesnoj večeri.

Inače, Plesni studio Sandoval je bio i izvršni organizator projekta „Maturantska parada“- Obaranje Guinness-ovog rekorda u najmasovnijem plesu na svijetu, koji je privukao veliku medijsku pažnju, te interesovanje mladih ljudi. Nadamo se da će projekat „Maturanti plešu“ doprinjeti razvoju i afirmaciji društvenog plesa, kao dijelu opće kulture građana, te da učesnici-maturanti dobiju benefit u cjelokupnom razvoju, posebno da steknu samopouzdanje da se snađu u društvenim aktivnostima u kojima je potrebno se plesno izraziti.

Pozivaju škole, kao i maturante sa područja Tuzle, da se pridruže ovom jedinstvenom projektu, koji se ne bi mogao organizirati bez podrške Grada Tuzle, Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta, a posebno Pedagoškog zavoda TK.

(TI)