Međunarodna srednja škola: Učenici uputili Inicijativu za provođenje Zakona o obrazovanju

by admin
| 16:06

Učenici Međunarodne srednje škole iz Tuzle aktivno su uključeni u „Projekt građanin“ i problematiku obrazovnog sistema na području TK za djecu sa poteškoćama u razvoju.

Inkluzija u obrazovnom sistemu ne treba biti samo mrtvo slovo na papiru, nego primjer socijalizacije i podrške djeci sa poteškoćama u razvoju. Prihvatanje različitosti, rušenje predrasuda i podizanje svijesti učenika o prirodi različitih potreba, neki  su od segmenata provođenja procesa inkluzije u obrazovnom sistemu.

Glavni problem u implementaciji inkluzije su i arhitektonske barijere te neprilagođene prostorije za rad. Učenici Međunarodne srednje škole iz Tuzle pokrenuli su aktivnosti neophodne za realizaciju projekta uključivanja osoba sa poteškoćama u razvoju u obrazovni sistem. Inicijativu za provođenje Zakona o obrazovanju, koji uključuje i inkluziju, uputili su prestavnici Međunarodne srednje škole iz Tuzle Skupštini TK, Pedagoškom zavodu te Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK.

-Radili smo istraživanja obrazovnog sistema te prepoznali poteškoće sa kojima se susreću djeca sa poteškoćama u razvoju. Postoje alternativne mjere na otklanjanju barijera jer je Zakonom o obrazovanju predviđeno da svaka obrazovna institucija ima pravo na budžetska sredstva. Našim zahtjevom je inicirana strožija implementacija zakonskih odredbi, pojašnavaju učesnici projekta.

U okviru projekta rađena su istraživanja koja su potvrdila problematiku mladih. Globalna slika hijerarhije društvenog uređenja preslikana je na individualni koncept ponašanja mladih. Inkluzija djece sa poteškoćama u razvoju koji također čine mladu populaciju, nije pošteđena svakodnevnih problema.

Naprotiv, u tom su segmentu društvene ne/prihvatljivosti pojedinca razmjere posljedica  su mnogo veće po okolinu. Zadaća obrazovnog sistema je da definiše strateške pravce provedbe inkluzije i omogući djeci sa poteškoćama u razvoju ravnopravan status u lokalnoj zajednici. Altruizam mladih Međunarodne srednje škole iz Tuzle primjer je interdisciplinarnog pristupa društvenoj problematici i iznalaženju mehanizama za pozitivno radno okruženje i promoviranje socijalne jednakosti.

TI/Senada Užičanin