Proradila postrojenja “Aide”: Ugovorena izrada hiljadu pari obuće

by admin
| 16:43

Radnici Fabrike obuće “Aida” već nekoliko dana ne protestuju na ulicama Tuzle i pred zgradom Vlade TK-a. Razlog je taj što su radnici ponovo u fabrici za strojevima, proizvode hiljadu pari obuće vrijedne oko 15 hiljada KM, koje je uprava preduzeća ugovorila prije nekoliko dana – piše Oslobođenje.

Međutim, ovo neće riješiti problem 18 godina neuvezanog radnog staža, zbog kojeg su radnici mjesecima protestovali na tuzlanskim ulicama i ispred institucija vlasti. Na jučerašnjem sastanku radnika dogovoreno je da se na ulice vraćaju ako se sljedeći ovakav posao ne ugovori za sve radnike.

U potrazi za rješenjem

“Istina je da radimo, ali ovdje je riječ o honorarnom poslu, koji traje petnaestak dana i koji mi moramo okončati do 15. aprila. Također, za zatvaranje ove narudžbe angažovan je samo dio radnika, pedesetak njih, a ne svi “Aidini” radnici. I dalje ostaje pitanje šta nakon ovoga. Ovo jeste nekakvo rješenje, ali ono ne rješava suštinske probleme radnika”, kazao nam je Hasan Užičanin, član Sindikata radnika “Aide”.

Sindikat “Aide” je sa Vladom TK-a već danima u pregovorima oko nalaženja rješenja za uvezivanje 18 godina radnog staža za više od 300 radnika ove fabrike. S ciljem rješenja problema, Vlada TK-a je na posljednjoj sjednici, kako je to dogovoreno na ranijem sastanku sa radnicima, donijela odluku o imenovanju radne grupe za izradu sporazuma o uvezivanju radnog staža zaposlenika Fabrike obuće “Aida” d.d. Tuzla.

Kako stoji u zvaničnom dokumentu Vlade TK-a, radnu grupu sačinjavaju predstavnici ministarstava finansija, industrije i rada, te predstavnici Kantonalne agencije za privatizaciju, Zavoda za zapošljavanje, Zavoda PIO i predstavnici radnika. Zadatak grupe je da u roku do 45 dana izradi sporazum i dostavi ga Ministarstvu industrije.

Sindikat “Aide”, ipak, najavljuje da se neće prihvatiti rješenja ove radne grupe ukoliko ona budu odslikavala ranije iznesene stavove Vlade TK-a.

Koliko novca, toliko staža

“Ukoliko ta rješenja budu predviđala prvo uvezivanje osam mjeseci staža,  uvezivanje ostatka staža u naredne tri godine, te slanje radnika na biro, mi to nećemo prihvatiti. Ukoliko rješenje bude predviđalo da radnici rade ove tri godine, koliko budu čekali na konačno uvezivanje staža, mi ćemo pristati”, kazao je Užičanin.

Podsjećamo, s ciljem iznalaženja rješenja za radnike “Aide”, premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić prije nekoliko dana je od direktora Federalnog fonda PIO/MIO tražio da se napravi reprogram dugovanja za doprinose. Plan je bio da PIOFBiH odmah uveže staž za sve radnike, a da se Vlada TK-a obaveže da sva dugovanja isplati u naredne tri godine.

“Nažalost, Zakon je neumoljiv i dobili smo odgovor da se uvezivanje vrši samo za onoliko koliko se uplati. Imamo plan, a to je da napravimo analizu i u skladu sa budžetskim mogućnostima svake godine uvezujemo staž za određen broj radnika”, kazao je tom prilikom premijer Gutić.

(TI/Oslobođenje) / Foto: Ilustracija