“U procjepu duše”: Večeras u Tuzli promocija zbirke poezije Mine Imširović

by admin
| 8:59

Prva promocija zbirke poezije “U procjepu duše”, autorice Mine Imširović, održat će se večeras u Američkom kutku Narodne i univerzitetske biblioteke „Derviš Sušić“ u Tuzli, sa početkom u 18.00 sati.

Njena druga knjiga, „U procjepu duše“, iz štampe je izašla u  izdanju Bosanske medijske  grupe (BMG), a o knjizi će na večerašnjoj promociji govoriti i urednik ovog izdanja, Mehmed Pargan.

Mina Imširović klasična je predstavnica bosanskohercegovačke poezije u dijaspori. Kroz svoju poeziju ona stvara iluziju doma i domovine, vraćajući se u svojim refleksijama i reminiscencijama u vremena djetinjstva i mladosti, zapravo u vrijeme prije rata u Bosni i Hercegovini, oživljavajući na taj način i svoje osjećaje, ljubavi, vizije… Danas je sve drugačije. Pisac u tuđini je usamljen, neshvaćen, osuđen na drugi jezik, drugačije ljude, novu sliku svijeta, sasvim suprotnu onoj koju u svojoj imaginaciji on gradi. Poezija Mine Imširović je iskrena, tako da se u njenim pjesmama mogu pratiti treptaji duše, ali i surovi razvoj samospoznaje i poimanja mjesta i uloge pjesnika u izbjeglištvu.

Druga promocija ove knjige održat će se u Gradačcu već sutra u prostorijama Doma kulture Gradačac, sa početkom u 19 sati. U subotu će Mina Imširović svoju zbirku poezije promovisati i u Tešnju, tačno u podne, na adresi Gradske biblioteke.

Sav prihod od prodaje namijenjen je u humanitarne svrhe.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.