RTV7 i Dom mladih: Sutra promocija dokumentarnog filma “Tuzla u Drugom svjetskom ratu”

by admin
| 7:05

JP „RTV 7“ Tuzla i JU „Dom mladih“ Tuzla sutra (3. aprila) u 19.00 sati u JU „Dom mladih“ Tuzla  organizuju promociju dokumentarnog filma “Tuzla u Drugom svjetskom ratu” i izložbu “Spomenici iz II svjetskog rata na području grada Tuzle”.

Riječ je o zajedničkom projektu tuzlanskog javnog preduzeća i javne ustanove, od značaja za kulturno-historijsko naslijeđe našega grada. Naime, JP RTV 7 d.o.o.Tuzla, kao pravni sljednik Radio-Tuzle posjeduje dragocjene tonske arhive vezane za historijske činjenice i obraćanja istaknutih historijskih ličnosti Tuzle.

Ove izjave su pretočene u TV izdanje i potkrepljene izjavama živih svjedoka toga vremena. Veliku pomoć oko fotografija iz toga doba dao je Arhiv TK. RTV 7 je za potrebe filma snimala i lokacije na kojima su se dešavali značajnih događaji iz perioda II svjetskog rata u Tuzli.    

Javna ustanova Dom mladih Tuzla je za izložbu  pod nazivom „Spomenici iz II svjetskog rata na području grada Tuzle“, obišla lokacije svih spomenika koji su zavedeni u evidenciji Arhiva TK i grada Tuzle. Prilikom obilaska navedenih lokacija u užoj i široj okolici grada ustanovljeno je da je većina Spomen ploča i Spomen obilježja u dobrom stanju, dok je određeni broj njih premješten na nepoznate lokacije ili devastiran.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.