Veliki planovi Aerodroma Tuzla: Nove linije, rad u tri smjene, poboljšanje sistema rasvjete…

by admin
| 11:52

U Planu poslovanja JP “Međunarodni aerodrom Tuzla” d.o.o. za 2015. godinu., koji je danas prihvatila Vlada TK istaknuto je da će aktivnosti najvećim dijelom biti usmjerene ka ispunjavanju tehničkih, kadrovskih i infrastrukturnih pretpostavki kao preduslova za uspostavu baze avio kompanije WIZZ AIR.

Otvaranjem novih linija, koje će biti uspostavljene u junu, Tuzlanski kanton će biti povezan sa svim najznačajnijim destinacijama u Evropi.

Akcionim planom, potvrđenim od strane Wizz-a, bit će neophodno izvršiti tehnička poboljšanja sistema rasvjete zbog uticaja magle u zimskim mjesecima što za posljedicu ima otkazivanje letova. Stacioniranje najmanje jednog aviona 24 sata na Aerodromu, i sa ukupno 21 letom sedmično (po tri leta svakog dana u sedmici), zahtijevat će otvorenost Aerodroma od 5 do 23 časa, odnosno rad u dvije, a ubrzo i tri smjene.

Nivo saobraćaja od 21 let sedmično u drugoj polovini godine omogućit će prevoz cca 185.000 putnika. Teretni (cargo) saobraćaj koji je bio planiran u ranijem periodu trebalo bi da bude realiziran u 2015. godini odnosno da se izvrši prihvat i otprema četiri cargo aviona.

Iako je osposobljen servis snadbijevanja gorivom aviona na Aerodromu, u narednoj godini će biti neophodno povećati kapacite nabavke i skladištenja potrebne količine kerozina a što je i jedan od zahtjeva Wizz-a – navedeno je između ostalog u Planu.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.