„Centralno grijanje“ i obdanište „Sunčica“: U Tuzli još dva solarna sistema za pripremu tople vode

by admin
| 11:37

Na objektima ”Centralnog grijanja” d.d. Tuzla i obdaništa ”Sunčica” 27.03.2015. puštena su u probni rad dva solarna sistema za pripremu tople vode, ukupnog kapaciteta 400 litara vode koja će biti korištena za sanitarne potrebe.  

Solarni sistemi su izrađeni u okviru projekta ”Jačanje kapaciteta malih, srednjih i javnih preduzeća u održivom upravljanju energijom”, koji je implementirao Centar za razvoj i podršku (CRP) Tuzla, a troškove realizacije i nabavke opreme ovih sistema snosili Grad Tuzla i CRP Tuzla. 

Tim stručnjaka CRP-a za energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije je, kroz projekat, educirao i osposobio šest  uposlenika poduzeće ”Centralno grijanje” d.d. Tuzla za izradu i montažu solarnih kolektora, puštanje u rad, te redovno održavanje i servisiranje istih. Tokom obuke uposlenici su sami izradili i montirali solarne sisteme.

Ovo je veoma značajan korak za „Centralno grijanje“ budući da je na teritoriji Grada Tuzle u posljednjih nekoliko godina ugrađen i postavljen veliki broj solarnih sistema na objekte javnih poduzeća i ustanova koje je potrebno redovno održavati i servisirati. Ovim projektom su stvoreni preduslovi da tu obavezu preuzme ”Centralno grijanje” d.d. Tuzla.

Ovaj projekt je vrlo važan i za grad i za „Centralno grijanje“ kao poduzeće koje koristi obnovljive izvore energije, čiji su uposlenici kvalitetno obučeni za izradu ovih sistema, instalaciju i održavanje.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.